Renata Šarjaková, 18. duben 2006
Servisní stanovení omega-mastných kyselin v potravinách
Společnost Leatherhead Food Int. provádí servisní stanovení omega-3, resp. omega-6 kyselin.

Společnost Leatherhead Food International (LFI) provádí servisní stanovení omega-3, resp. omega-6 mastných kyselin, a nabízí tak pomoc výrobcům při kontrole kvality produktů s přídavky těchto látek. LFI již nějakou dobu provádí analýzu tuků s akreditací UKAS (United Kingdom Accreditation Service), za současného zvýšeného zájmu o mastné kyseliny, včetně omega-3, resp. omega-6 kyselin se ale rozhodla rozšířit své servisní služby o další druh analýzy, o kterou je zájem jak ze strany výrobců, tak i spotřebitelů. Z údajů Globální databáze nových výrobků  (GNPD) společnosti Mintel je zřejmé, že do listopadu roku 2005 bylo opatřeno informacemi o obsahu omega-3 mastných kyselin 174 nových nebo inovovaných výrobků po celé Evropě, zatímco za celý rok 2004 to bylo 153 nově zavedených výrobků. Analýza prováděná společností LFI je založena na extrakci a rozštěpení triacylglycerolových molekul na metylestery mastných kyselin, které se poté stanovují pomocí plynové chromatografie. Klíčovým krokem analýzy je identifikace omega-mastných kyselin s použitím referenčních olejových standardů. Metodu je možno použít k analýze širokého sortimentu potravin, které obsahují tuk, od ingrediencí až po balené výrobky, včetně suplementů. Servisní služba je prospěšná jak pro jakostní kontrolu výrobků obsahujících omega-mastné kyseliny, tak i pro výzkum a vývoj nových výrobků s těmito kyselinami. Přestože se pozornost většinou zaměřuje pouze na zdravotní prospěšnost omega-3 mastných kyselin, upozorňují výzkumníci LFI  i na nové názory nutricionistů, které ukazují na význam správného poměru mezi omega-3 a omega-6 mastnými kyselinami ve stravě. Za správný ze zdravotního hlediska je považován poměr nižší než 5:1, který údajně napomáhá prevenci zánětů, přispívá ke snižování krevního tlaku, prevenci nepravidelného srdečního rytmu a podpoře zdravého krevního oběhu. V průběhu posledních 50 let se stravovací návyky západní populace v důsledku dostupnosti balených a konvenientních potravin zásadně změnily, a to ve smyslu odklonu od konzumace ryb a potravin rostlinného původu s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin k potravinám mnohem více zatíženým omega-6 mastnými kyselinami.
http://www.nutraingredients.com/news/ng.asp?n=66882-leatherhead-omega-omega    Zdroj info ÚZPI


Hodnocení => průměr 097
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář