- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Spotřeba potravin v roce 2010
KOMENTÁŘ
Ve spotřebě obilovin a pekárenských výrobků nedošlo v roce 2010 k velkým změnám. Snížila se spotřeba pšeničné mouky o 3,1 kg (o 3,2 %), spotřeba žitné mouky klesla o 1,9 kg (o 17,8 %). Naproti tomu spotřeba rýže stoupla o 0,3 kg (o 6,9 %).
Pokles spotřeby pšeničné mouky se promítl do snížení spotřeby pšeničného pečiva o 1,9 kg (o 3,7 %), spotřeby chleba o 2,5 kg (o 5,8 %) a spotřeby trvanlivého pečiva o 0,8 kg (o 8,4 %).
Spotřeba masa celkem v hodnotě na kosti klesla o 2,8 kg (o 3,5 %). Snížení spotřeby drůbežího masa (o 3,4 kg, tj. o 13,6 %) bylo do určité míry kompenzováno zvýšením spotřeby vepřového masa (o 0,7 kg, tj. o 1,7 %). Spotřeba hovězího masa se proti roku 2009 nezměnila.
Spotřeba ryb celkem se snížila o 0,6 kg (o 10,5 %).
Spotřeba mléka a mléčných výrobků v hodnotě mléka (bez másla) klesla o 5,7 kg (o 2,3 %). Spotřeba konzumního mléka se snížila o 2,0 kg (o 3,4 %), spotřeba sýrů o 0,1 kg (o 1,1 %) a spotřeba ostatních mléčných výrobků klesla o 0,2 kg (o 0,6 %).
Spotřeba olejů a tuků celkem mírně stoupla (o 0,5 kg, tj. o 1,8 %). Spotřeba sádla se zvýšila o 0,2 kg (o 4,6 %), spotřeba jedlých rostlinných tuků a olejů stoupla o 0,4 kg (o 2,5 %).
Spotřeba ovoce v hodnotě čerstvého se snížila o 6,4 kg (o 7,0 %) v souvislosti s nižší spotřebou ovoce mírného pásma. Spotřeba jablek klesla o 4,2 kg (o 15,8 %), hrušek o 0,8 kg (o 22,7 %) a švestek o 1,2 kg (o 22,9 %). Naproti tomu spotřeba jižního ovoce stoupla o 2,3 kg (o 6,5 %) především vlivem zvýšení spotřeby pomerančů, mandarinek a banánů.
Spotřeba zeleniny v hodnotě čerstvé se snížila o 1,5 kg (o 1,8 %). Na tomto poklesu se podílí zejména snížení spotřeby rajčat o 0,6 kg (o 4,7 %), cibule o 0,5 kg (o 5,0 %), zelí o 0,3 kg (o 3,7 %) a okurek salátových o 0,3 kg (o 4,1 %).
Spotřeba brambor stoupla proti předchozímu roku o 2,4 kg (o 3,7%).
Spotřeba cukru se snížila o 0,7 kg (o 1,9 %).
Spotřeba alkoholických nápojů celkem v hodnotě čistého lihu se snížila o 0,6 litru (o 5,5 %) vlivem poklesu spotřeby lihovin a piva.
Snížila se i spotřeba cigaret, a to o 43 kusů (o 2,1 %).
Informace dole ke stažené obsahuje:
Metodické vysvětlivky
Náplň publikovaných položek
Stručný komentář
Spotřeba potravin, nápojů a cigaret na 1 obyvatele v ČR v letech 2002 – 2010
Tabulky
Tab. 1 Spotřeba potravin a nealkoholických nápojů (na obyvatele za rok)
Tab. 2 Spotřeba alkoholických nápojů a cigaret (na obyvatele za rok) E
Grafy
Graf 1 Spotřeba mouky a pekárenských výrobků (na obyvatele za rok)
Graf 2 Spotřeba masa v hodnotě na kosti (na obyvatele za rok)
Graf 3 Spotřeba mléka a sýrů (na obyvatele za rok)
Graf 4 Spotřeba ovoce a zeleniny v hodnotě čerstvé (na obyvatele za rok)
Informace ke stažení
Zdroj: Český statistický úřad, www.czso.cz, 30. 11. 2011