Renata Šarjaková, 7. duben 2006
Nanotechnologie a potravinářské obaly
Možnosti využití nanotechnologie pro výrobu potravinářských obalů. Přehled patentů. Bezpečnost nanotechnologie.

Podle expertů z výzkumné asociace obalového průmyslu (Packaging Industries Research Association, PIRA) by mohl vzrůst podíl nanotechnologie aplikované při výrobě obalů z částky 66 milionů USD v roce 2003 na 360 milionů USD v roce 2008, tzn. 40% roční zvýšení. Zda k tomuto dojde závisí na řadě faktorů.

Nanotechnologie je disciplína, která se zabývá manipulací hmoty na molekulární až mikronové úrovni. Podle řady vědců je hranice pro velikost částic 10-9 m. Při této velikosti částic se již uplatňují nové zákony fyziky.

Jako potenciální aplikace pro nanotechnologii se uvádí:

 

* nanomateriály (nanokompozity);

* elektronika a opti-elektronika;

* biomedicína: regulovaný přívod léků, např. antimikrobiálních produktů z obalových struktur; nanočástice usmrcující rakovinné buňky;

* průmysl: např. automobilový průmysl – kompozity pro různé doplňky motorových vozidel;

* produkty lesa: využití nanotechnologie k modifikaci vláken dřevoviny, k udílení barvy, ke změně bariérových vlastností pro vodní páru nebo plyny; NanoAdd  – izraelská společnost vyvinula inovační technologii pro výrobu nanocelulózy označené NanoCell, která je určena jako plnidlo do plastů a potahů ke zvýšení pevnosti a biodegradovatelnosti;

* potravinářské obaly: nanotechnologie zde může najít široké uplatnění v různých oblastech. Jde např. o začlenění nanočástic jílů (nanoclays) do matrice plastu. Příkladem je Nano-PA6,  pryskyřice, do které je začleněno až 20 % nanojílů. Imperm® je nanokompozitní nylon MXD6 s vynikajícími barierovými vlastnostmi vůči vodní páře (viz příloha).


Příloha : Nanokompozity [pdf ; 3588590 bytů]

 

Praktické využití nanotechnologie pro obaly zkoumá např. vojenské výzkumné středisko v USA za účelem zlepšení vlastností obalů pro bojové dávky.

 

Nanotrubice” (nanotubes) jsou cylindry nanorozměrů (10–150 nm) a délky 500–15 000 nm. Nacházejí se ve vrstveném křemičitanu podobném kaolínu. Vnitřní prostor nanovláken (nanotubes) může být vyplněn např. antimikrobiálními materiály, které se tak dispergují v matrici plastu. Začleněním nanovláken do kompostovatelných plastů, např. plastů na bázi polymléčné kyseliny (PLA) se zlepšují fyzikální vlastnosti materiálů. Nanovlákna by mohla také začleňovat materiály, které zlepšují bioaktivitu a tím biodegradovatelnost PLA.

 

Food Technology 60, 2006, e. 3, s. 92–94

 

Pozn.:

 

Přehled patentů se zaměřením na potraviny a potravinářské obaly, kde byla použita nanotechnologie

 

Číslo patentu

Oblast uplatnění*)

Popis

WO04012998A3

(2004-02-12)

FP

Kompozice pro potravinářský obal založená na vinylové aromatické pryskyřici obsahující plnidlo (filler) ve formě nanočástic

US 20030232095A1

(2003-12-18)

BD

Nosiče pro transport aktivních materiálů do lidského těla ve formě nanočástic; využití pro dodávky nutraceutik, doplňků stravy, potravinářských aditiv, rostlinných extraktů, léků, peptidů, bílkovin nebo sacharidů

US20030152629A1

(2003-08-14)

BD

Systém regulovaného uvolňování; zapouzdřují se různé aktivní přísady (flavory, sensory markery), které se postupně uvolňují

CN1409966A

(2003-04-16)

FA

Antibakteriální prášek ve formě nanočástic, který neodbarvuje potraviny; obsahuje nanočástice zirkoniumfosfátu jako nosiče a aktivní antibakteriální složku

CN1408746A

(2003-04-09)

FP

Antibiotická plastová fólie s konzervačními účinky a metoda její výroby

US6204231

(2001-03-20)

Food Processing

BD

Alkálie pro čištění potravinářských provozů; koncentrát různých zásad aplikovaný přímo do živočišných krmiv

US6197757

(2001-03-06)

BD

Mikro- a makročástice zesíťovaných monosacharidů a oligosachridů pro kosmetické, farmaceutické a potravinářské účely

EP1355537A1

(2003-10-29)

BD

Výroba kapslí a částic pro zdokonalení potravinářských výrobků

US5891907

(1999-04-06)

BD

FA

Vytváření nanodisperze (micel o velikosti do 100 nm) z karotenoidů a vitaminů (nerozpustných ve vodě)

US5968251

(1999-10-19)

FA

Příprava karotenoidů ve formě prášků dispergovatelných ve studené vodě

EP1447074A2

(2004-08-18)

BD

Polymerní nanočástice ve spotřebitelských produktech; zesíťované polymerní nanočástice mající průměr 1–10 nm jsou tvořeny přísadami na ochranu pokožky a potravinářskými aditivy

WO04063267A1

(2004-07-29)

FP

Zpevnění polymeru prostřednictvím plnidel ve formě nanočástic (nanofiller)

WO04030649A2

(2004-04-15)

BD

Mikro- nebo nanokapsle aktivní složky mírně rozpustné ve vodě; vhodné např. pro rychlé uvolňování léku

WO04016696A1

(2004-02-26)

FA

Metoda pro výrobu mikročástic, včetně nanočástic, široké využití těchto částic v řadě oborů

WO03095085A1

(2003-11-20)

BD

Koloidní disperze nanočástic kalciumfosfátu a minimálně jednoho proteinu; velikost nanočástic 50–300 nm; využití pro potravinářské, farmakologické a kosmetické účely

CN1454939A

(2003-11-12)

FP

Metoda výroby nanogranulí (10–100 nm) oxidu titaničitého, jehož povrch je potažen oxidem hlinitým – dobrá dispergovatelnost, vynikající schopnost UV stínění

DE10310021A1

(2003-10-23)

FA

Mikro- nebo nanočástice biomasy mořských organismů obsahujících lipidy

CN1448427A

(2003-10-15)

FA

Nanočástice (6,3–100 nm) mikrokrystalické celulózy; snadná dispergovatelnost ve vodě

CN1439768A

(2003-09-03)

FA, BD

Výroba prášku z peří kachen, hus a ptáků

WO03055804A1

(2003-07-10)

 

Uhličitan vápenatý různých tvarů o velikosti 10 nm–2,5 µm; využití v řadě oborů, např. při výrobě potravin a krmiv

US20030129403

(2003-07-10)

FP

Kovové částice (zinku nebo podobně reaktivního kovu nebo slitiny kovů) o velikosti nano k potahování obalových materiálů (plastů) přicházejících do kontaktu s potravinami

US6579929

(2003-06-17)

FA

Stabilizovaný křemen a metoda jeho výroby; použití do širokého okruhu výrobků, včetně potravin

WO03028700A3

(2003-04-10)

BD, FA

Ve vodě rozpustné nanočástice hydrofilních a hydrofóbních aktivních materiálů; tzv. “solu-nanoparticles” mohou být tvořeny farmaceutickými sloučeninami, potravinářskými aditivy, kosmetickými prostředky, zemědělskými produkty a veterinárními produkty

WO03024583A1

(2003-03-27)

BD

Dispergovatelné koloidní systémy na bázi nanočástic modifikovaného “kalixarenu”

WO03011040A1

(2003-02-13)

potravina

Proces nového typu pro výrobu gelové kompozice, přičemž gel je tvořen globulárními bílkovinami, např. syrovátkovou, ovalbuminem, sójovou

WO02060591A1

(2002-08-08)

BD, FA

Zařízení a metoda na výrobu mikro a nano-kapslí, které lze využít např. v potravinářské technologii

US5741505

(1998-04-21)

FA

Potah o tloušťce 0,0001 až 0,5 µm určený k potahování jedlých materiálů

US6379312

(2002-04-30)

FA(konzer-

vovadlo)

Antibakteriální a protiplísňové granule obsahující nanostříbro (“NAGs”). NAGs mají dlouhodobý inhibiční účinek vůči širokému spektru bakterií a plísní. Aplikace: konzervační prostředek pro potraviny, dezinfekce vody, dezinfekce papíru

US6352737

(2002-03-05)

FA

Steroly nebo estery sterolů o velikosti částice 10–300 nm jako potravinářská aditiva a jako aktivní složky pro výrobu hypocholeterolemických prostředků; ve srovnání s běžnými steroly a jejich estery malý rozměr částic vede k rychlejší absorpci do krve

DE10027948A1

(2001-12-20)

FA

Výroba suspenze pro farmaceutické, kosmetické a potravinářské účely

US6303150

(2001-10-16)

BD

Metoda výroby nanokapslí; nanokapsle na bázi zesíťovaného proteinu; pro kosmetické, farmaceutické a potravinářské účely

CN1298902A

(2001-06-13)

obaly

Postup výroby antibakteriálních plastů pro obaly na potraviny nebo nápoje za použití antibakteriálního prášku o velikosti nano

DE19937117A1

(2001-02-08)

obaly

Fólie pro potravinářské obaly, obsahuje minimálně jednu kopolyamidovou vrstvu obsahující 10–2000 ppm dispergovaných nukleačních částic

US6117541

(2000-09-12)

obaly

Obalový laminát používaný v obalech pro tekuté potraviny, např. mléko nebo šťávy; obsahuje jednu vrstvu polyolefinu opatřenou částicemi kaolínu o velikosti nano pro vytvoření bariery vůči plynům

US5946930

(2001-02-08)

obaly

Obal na nápoje používající “fullerene nanotubes”

*)

FP = food packaging

FA = food additives

BD = bio-delivery

 

Bezpečnost nanotechnologie

Zájem průmyslu o nanotechnologii se trvale zvyšuje. Řada organizací, zvláště ekologických skupin, však vyjadřuje obavu z dopadu nanotechnologie na životní prostředí i na lidské zdraví. Většina skupin volá po významném regulačním dohledu, avšak některá uskupení zaujímají pokrokovější stanovisko a usilují o úplný zákaz nanotechnologie. Negativní postoj k nanotechnologii se očekává podobný, jako je v případě používání bovinního růstového hormonu nebo geneticky modifikovaných organismů.


Hodnocení => průměr 114
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář