- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Zvýší sladkost zeleniny její konzumaci?
Britské a americké populaci je odpovědnými institucemi doporučována konzumace minimálně pěti porcí ovoce a zeleniny denně, ovšem většina lidí takové spotřeby nedocílí. Týká se to zejména zeleniny, jejíž konzumace je mnohem výrazněji vázána na chuť, texturu a vzhled, stejně jako na cenu a dostupnost. Tým amerických výzkumníků se ale domnívá, že lidé by konzumovali více zeleniny, kdyby byla sladší. Pracovníci z univerzity v Connecticut zjišťovali pozitivní a negativní účinky sladkosti a hořkosti u zeleniny na preferování určitých druhů, resp. výši jejich příjmu. Do výzkumu bylo zapojeno 71 žen a 39 mužů, kteří ochutnávali různé druhy zeleniny a sladkostí a srovnávali chuť podle sladkosti, kyselosti, slanosti a hořkosti každého výrobku a jeho celkové pozitivní nebo negativní působení. U každého hodnotitele rovněž byla měřena citlivost na hořkost. Ti kteří byli citlivější na hořkost pociťovali u vzorků zeleniny více hořkosti a u sladkých výrobků více sladkosti. Již předchozí studie naznačily, že citlivost na hořkost bohužel snižuje u člověka přijatelnost křížaté zeleniny jako je brokolice, jejíž konzumace je spojována s řadou příznivých zdravotních účinků. Výzkumníci ale předpokládají, že snížením hořkosti zeleniny prostřednictvím zahradnické techniky a minimalizace chuťových změn během skladování a zpracování může zvýšit optimální sladkost pocházející z přírodně se vyskytujících cukrů, a tím zvýšit i přijatelnost té které zeleniny pro spotřebitele. Více informací na adrese
RSSL Food e-news: EDITION 277:08 – 15 MARCH 2006
Zdroj info ÚZPI