Renata Šarjaková, 3. duben 2006
Zvýší sladkost zeleniny její konzumaci?
Snížením hořkosti u zeleniny se může zvýraznit její sladkost a zvýšit tím i její přijatelnost pro spotřebitele.

Britské a americké populaci je odpovědnými institucemi doporučována konzumace minimálně pěti porcí ovoce a zeleniny denně, ovšem většina lidí takové spotřeby nedocílí. Týká se to zejména zeleniny, jejíž konzumace je mnohem výrazněji vázána na chuť, texturu a vzhled, stejně jako na cenu a dostupnost. Tým amerických výzkumníků se ale domnívá, že lidé by konzumovali více zeleniny, kdyby byla sladší. Pracovníci z univerzity v Connecticut zjišťovali pozitivní a negativní účinky sladkosti a hořkosti u zeleniny na preferování určitých druhů, resp. výši jejich příjmu. Do výzkumu bylo zapojeno 71 žen a 39 mužů, kteří ochutnávali různé druhy zeleniny a sladkostí a srovnávali chuť podle sladkosti, kyselosti, slanosti a hořkosti každého výrobku a jeho celkové pozitivní nebo negativní působení. U každého hodnotitele rovněž byla měřena citlivost na hořkost. Ti kteří byli citlivější na hořkost pociťovali u vzorků zeleniny více hořkosti a u sladkých výrobků více sladkosti. Již předchozí studie naznačily, že citlivost na hořkost bohužel snižuje u člověka přijatelnost křížaté zeleniny jako je brokolice, jejíž konzumace je spojována s řadou příznivých zdravotních účinků. Výzkumníci ale předpokládají, že snížením hořkosti zeleniny prostřednictvím zahradnické techniky a minimalizace chuťových změn během skladování a zpracování může zvýšit optimální sladkost pocházející z přírodně se vyskytujících cukrů, a tím zvýšit i přijatelnost té které zeleniny pro spotřebitele. Více informací na adrese

RSSL Food e-news: EDITION 277:08 – 15 MARCH 2006 

Zdroj info ÚZPI


Hodnocení => průměr 096
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář