František Mariánek, 5. květen 2011
V souvislosti se zvýšením DPH porostou i ceny potravin.
Už několik měsíců se zvedají i ceny vstupních surovin.
 
 
Co se bude dít dál se zatím neví. Tlak zákazníků na nízké ceny bude nutit velké řetězce nakupovat levně a kvalita potravin může jít dolů. Na zdraví prospěšné a kvalitní výrobky spousta lidí nedosáhne.

 

Ceny potravin se budou během příštího desetiletí nadále zvyšovat. Předpověděla to dnes Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO). Upozornila rovněž, že počet lidí trpících podvýživou loni sice klesl na 925 milionů z rekordních 1,023 miliardy v roce 2009, ale zůstal na nepřijatelně vysoké úrovni.
Klimatické změny způsobující povodně a sucha, rostoucí poptávka po biopalivech a snahy zemí o ochranu domácího trhu by podle FAO mohly tlačit ceny potravin vzhůru a v dlouhodobém horizontu ohrozit zabezpečování dostatečných dodávek potravin.
 
Organizace proto vyzvala k bezodkladným koordinovaným mezinárodním opatřením k zajištění dostatku potravin. Ta by měla zahrnovat například zlepšení regulace a transparentnosti trhů či tvorbu nouzových zásob.
 
Vysoké a vrtkavé ceny potravin vyvolávají po celém světě rostoucí obavy. Drahé potraviny letos přispěly k nepokojům v Tunisku a Egyptě, jejichž důsledky lze vidět i v dalších zemích v severní Africe a na Blízkém východě, napsala agentura Reuters.
 
Cenové výkyvy sice nejsou v zemědělství ničím novým, nedávné cenové šoky vyvolané nepříznivým počasím a rostoucím využíváním obilovin k produkci energie však podle FAO vyvolaly mimořádné znepokojení. "Existují obavy, že vrtkavost cen by se mohla zvyšovat," uvedla organizace.
 
FAO již minulý týden oznámila, že její index cen potravin se v únoru vyšplhal na nové rekordní maximum. Současně varovala, že prudký růst cen ropy by mohl vést k dalšímu zdražování potravin.
 
V loňském roce trpělo 16 procent obyvatel rozvojových zemí podvýživou. Tento podíl sice klesl z předloňských 18 procent, nadále však výrazně překračuje cíl z miléniového summitu OSN. Podle toho má podíl v období od roku 1990 do roku 2015 klesnout o polovinu na deset procent.
 
FAO upozornila, že počet hladových by se mohl snížit o 100 až 150 milionů lidí, pokud by měly ženy v zemědělství stejný přístup k výrobním a finančním zdrojům jako muži. Zemědělská produkce v rozvojových zemích by tak podle FAO mohla stoupnout o 2,5 až čtyři procenta. "Musíme eliminovat všechny formy diskriminace žen," uvedla organizace. Její ředitel Jacques Diouf uvedl, že podpora rovnosti pohlaví je klíčová pro rozvoj zemědělského sektoru a zabezpečení dostatečných dodávek potravin.



Hodnocení => průměr 094
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář