- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Alůternativní cesta vzniku akrylamidu v potravinách
Pracovníci Institutu pro potravinářskou technologii při univerzitě v Hohenheimu zveřejnili v časopisu Molecular Nutrition and Research výsledky výzkumu, které naznačují, že akrylamid v potravinách se může tvořit i jiným způsobem než bylo dosud přepokládáno. V rámci německé studie byla zjištěna pyrolytická tvorba akrylamidu z purifikovaného pšeničného lepku, který byl získán z pšeničné mouky, z níž byly odstraněny redukující cukry, škrob a aminokyseliny. Dále bylo zjištěno, že jestliže se pšeničný lepek přidá do chlebového těsta, dojde při následujícím pečení k významnému zvýšení tvorby akrylamidu. Akrylamid je potenciální karcinogen, který se tvoří při pečení, smažení, pražení či toastování potravin. Jeho tvorba v potravinách je intenzivně studována od roku 2002, kdy švédští výzkumníci náhodně objevili vysoké hladiny akrylamidu v potravinách s vysokým obsahem sacharidů. Více informací na adrese nebo zde
Zdroj info ÚZPI