Renata Šarjaková, 28. březen 2006
Význam rybích omega-3-mastných kyselin
Další pohled na důležitost omega-3-mastných kyselin ve Spojených státech a seznámení se s některými obohacenými potravinami.

Během nedávného výročního zasedání potravinářských technologů v New Orleans skupina odborníků konzultovala rostoucí význam omega -3-mastných kyselin z rybího tuku jako nové hlavní složky v obohacených potravinářských výrobcích.
Omega-3-mastné kyseliny se ve Spojených státech brzy stanou velmi důležitým doplňkem stravy, stejně jako je vápník. Podle amerického výzkumu 25 % americké populace nejí ryby a americké stravování je bohaté na omega-6-mastné kyseliny, ačkoli je lékaři doporučováno konzumovat více ryb, které obsahují omega-3-mastné kyseliny. Průměrný americký konzument sní přibližně 130 mg omega-3-mastných kyselin denně, zatímco většina specialistů doporučuje optimální konzumaci mezi 500 mg a 1000 mg denně. Tyto mastné kyseliny jsou fyziologicky nezbytné zejména pro mozek a oči.
Další výhody jsou známé v případě snižování výskytu poporodních depresí. Dětem, které trpěly rozvojem těchto problémů se po 3 měsících podávání zlepšil jejich zdravotní stav. V souhrnné studii se doporučuje sníst přibližně 500 mg.den-1, což odpovídá dvěma až čtyřem rybám týdně. Odhaduje se, že tyto kyseliny snižují až o 25 % riziko vzniku kardiovaskulárních chorob.
Chuť a vůně potravin obohacených rybím tukem je omezena vstupními parametry. Když se rybí tuk dostane do styku se vzduchem, oxiduje a tím nastanou problémy jak s chutí, tak s vůní. Po patnácti letech obohacování omega-3-mastnými kyselinami, došlo pouze zřídka k těmto organoleptickým změnám.
Mezi obohacenými potravinami na americkém trhu je například celozrnný toastový chléb, vejce a ve Španělsku se s úspěchem prodávají mléčné výrobky.
Více informací lze získat na
www.oceannutrition.com

PREPARED FOODS, 174, 2005, č. 10, s. 77
Zdroj info ÚZPI


Hodnocení => průměr 047
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář