František Mariánek, 4. leden 2011
Renesance ječmene v potravinářství
Projekt Barley Bread zkoumá možnosti rozšířeného využívání ječmene v pekařských výrobcích vzhledem k jeho zdravotním účinkům.

Ječmen sice patří k nejstarším plodinám, které člověk začal pěstovat, ale postupně ztratil v potravinářství svůj význam hlavně v konkurenci s pšenicí, příp. žitem. Zůstala mu funkce suroviny pro výrobu piva a whisky, funkce krmivářské suroviny a v potravinářství se používají především jen ječné kroupy a vločky.

Nové výživové poznatky, především o beta-glukanech, ale i o obsahu vitaminu B či selenu, přispívají v poslední době k návratu zájmu o ječmen.

Cena ječmene nepřekračuje cenu pšenice a žita, zatím však nejsou v ČR k dispozici vhodné odrůdy. Výzkum a šlechtění se rozvíjí nejvíce v obilnářských oblastech USA. Příkladem je odrůda Sustagrain, z níž mouka a kroupy obsahují 30 % vlákniny (13 % beta-glukanů).

Potravinářská komora ČR se zúčastnila evropského projektu “Chléb z ječmene“ (Barley Bread). Závěrečná zpráva ukazuje na možnosti uplatnění ječmene.


Pekař a cukrář, 2010, č. 11, 42-45

Objednávka kopie článku

 Článek : 107005 ; Vydáno : 4.1. 2011 . Autor : Ing. Irena Suková
Zdroj:www.agronavigator.cz


Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 099
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář