- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Renesance ječmene v potravinářství
Ječmen sice patří k nejstarším plodinám, které člověk začal pěstovat, ale postupně ztratil v potravinářství svůj význam hlavně v konkurenci s pšenicí, příp. žitem. Zůstala mu funkce suroviny pro výrobu piva a whisky, funkce krmivářské suroviny a v potravinářství se používají především jen ječné kroupy a vločky.
Nové výživové poznatky, především o beta-glukanech, ale i o obsahu vitaminu B či selenu, přispívají v poslední době k návratu zájmu o ječmen.
Cena ječmene nepřekračuje cenu pšenice a žita, zatím však nejsou v ČR k dispozici vhodné odrůdy. Výzkum a šlechtění se rozvíjí nejvíce v obilnářských oblastech USA. Příkladem je odrůda Sustagrain, z níž mouka a kroupy obsahují 30 % vlákniny (13 % beta-glukanů).
Potravinářská komora ČR se zúčastnila evropského projektu “Chléb z ječmene“ (Barley Bread). Závěrečná zpráva ukazuje na možnosti uplatnění ječmene.
Pekař a cukrář, 2010, č. 11, 42-45
Objednávka kopie článku
Článek : 107005 ; Vydáno : 4.1. 2011 . Autor : Ing. Irena Suková
Zdroj:www.agronavigator.cz