František Mariánek, 21. říjen 2010
Tisková zpráva KÚ MSK
prvních šest výrobků získalo značku regionální potravina moravskoslezského kraje

 

 

TISKOVÁ ZPRÁVA

Čtvrtek, 21. října  2010

 

 

 

 

prvních šest výrobků získalo značku regionální potravina moravskoslezského kraje

 

 

Značku Regionální potravina Moravskoslezského kraje, jejímž cílem je pomoci spotřebitelům najít kvalitní regionální produkty, bude nyní moci využívat prvních šest výrobků: Měkký tvaroh (Ekomilk, s.r.o.), Štramberské uši (Ladislav Hezký), Pečené koleno (Moravan – masná výroba s.r.o.), Nošovické kysané zelí (ZDV Nošovice), 100 % přírodní šťáva (Vitaminátor s.r.o.) a Kakaové kuličky (Beskyd Fryčovice, a.s.).

 

Rozhodla o tom devítičlenná hodnotitelská komise, ve které zasedli odborníci z řad Státní zemědělské a potravinářské inspekce, zástupci Krajského úřadu Moravskoslezského kraje, Krajské veterinární správy, Potravinářské komory ČR, Agrární komory Ostravsko a Ministerstva zemědělství ČR. „Prováděli jsme senzorické posouzení jednotlivých výrobků, zjišťovali jsme, jaká je jejich vůně, vzhled, chuť, ale i technologické parametry nebo úroveň obalu. Velký důraz jsme kladli také na vazbu daného výrobku k našemu kraji.“, uvedl Ing. Tomáš Kotyza, předseda hodnotitelské komise. 

 

Jak nám sdělil Ing. František Mariánek, CSc. z Agrární komory Ostravsko: „Do soutěže bylo ve všech šesti kategoriích přihlášeno 64 výrobků. Jsme rádi, že zájem o získání značky byl velký, ale vybrat v každé kategorii pouze jeden výrobek bylo náročné.“

 

První prezentace vítězných produktů proběhne v rámci pražského Regionfestu ve dnech 22. – 23. 10. 2010. Jedná se o prodejní trhy se zajímavým kulturním programem, kde se představí oceněné výrobky ze všech krajů. „Také v našem regionu však proběhne řada ochutnávek a akcí“ informoval Ing. Jan Filgas, vedoucí oddělení ochrany přírody a zemědělství Krajského úřadu Moravskoslezského kraje.  „Rád bych všechny pozval například na GASTRO FESTIVAL Ostrava, který se uskuteční ve dnech 18. – 20. 11. 2010 na ostravském výstavišti Černá louka. Regionální potravina Moravskoslezského kraje zde bude mít svou vlastní expozici, ve které mohou zájemci ochutnat všechny oceněné potraviny a případně získat další informace. Výherci soutěže přeberou ocenění z rukou hejtmana Moravskoslezského kraje Ing. Jaroslava Palase“

 

Kontakt pro tisk:         Karin Veselá, MT: 604 228 523

Kateřina Florianová, MT: 725 258 163

 

 

 

 

Zpracovala: Bc. Šárka Vlčková, tisková mluvčí

                   Odbor kancelář hejtmana kraje


Hodnocení => průměr 085
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář