- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Projekt Regionální potravina odpovídá na zájem spotřebitelů
Olomouc 30.9.2010 – .
Odborné poroty v jednotlivých krajích vybírají vždy jeden výrobek v každé z šesti kategorií - mléčné produkty, pekařské a cukrářské výrobky, ovoce a zelenina, nápoje, uzeniny a produkty z masa a ostatní potravinářské produkty. Oceněné výrobky získávají certifikát ministerstva a právo užívat značku Regionální potravina na výrobcích a při jejich propagaci po dobu šesti let. Spotřebitelé tak dostávají do rukou výrobek, jehož původ, kvalita i čerstvost je jednoznačná.
„S projektem Regionální potravina počítá rozpočet ministerstva i na příští rok, kdy poroty ocení další desítky výrobců. Jde o dosud nejrozsáhlejší podporu menším výrobcům a pěstitelům v regionech“, říká zástupce ministerstva zemědělství Martin Štěpánek.
V prvním roce projektu dostalo právo používat značku už 64 výrobků. Regionální potraviny Olomouckého kraje budou oceněny ve čtvrtek 7. října v rámci výstavy Olima. Moravskoslezský kraj na vyhlášení svých nejlepších Regionálních potravin ještě čeká.
Projekt přichází v pravou chvíli i podle zájmu spotřebitelů. Ten se projevuje stále vzrůstající oblibou farmářských trhů. Potvrzuje ho i několik čerstvých výzkumů. Agentura DEMA ve své zprávě uvedla, že naprostá většina občanů ČR starších 18 let má za to, že tuzemské potraviny a produkty jsou kvalitativně srovnatelné se zahraničními (97%). Největší zájem kupovat přímo od pěstitelů a zemědělců projevují spotřebitelé o zeleninu (49%), ovoce (37%), maso (41%), mléko (39%) a mléčné výrobky (30%). Každý druhý spotřebitel pak má zájem nakupovat potraviny přímo od výrobců. Podle výzkumu ministerstva zemědělství vznik nové značky Regionální potravina vítá 86% dotazovaných.
Poznámky pro editory:
• Regionální potravina je celostátním projektem ministerstva zemědělství na podporu malých a středních pěstitelů a výrobců ve všech krajích České republiky.
• Projekt osobně podporuje ministr zemědělství Ivan Fuksa (který jednotlivým výrobkům uděluje ocenění na základě doporučení hejtmana příslušného kraje).
• Ocenění výrobci získávají právo šest let využívat marketingovou značku Regionální potravina daného kraje.
• Projekt vychází vstříc zájmu veřejnosti o tuzemské kvalitní potraviny. V Regionálních potravinách dostávají zákazníci čerstvé potraviny s jasným původem.
• Podpora regionálních potravin existuje ve většině zemí Evropské unie.
Pro další informace kontaktujte:
Tiskové oddělení Ministerstva zemědělství ČR
Mgr. Tereza Magdalena Dvořáčková
Tel: +420 737 213 030
Email: tereza.dvorackova@mze.cz