František Mariánek, 4. říjen 2010
Projekt Regionální potravina odpovídá na zájem spotřebitelů
Projektem Regionální potravina ministerstvo zemědělství podporuje malé a střední výrobce a zemědělce a současně vychází vstříc sílícímu zájmu veřejnosti o domácí kvalitní potraviny od malovýrobců. Na tiskové konferenci k výstavám Flora a Olima dnes kampaň Regionální potravina představil zástupce ministerstva zemědělství Ing. Martin Štěpánek

Olomouc 30.9.2010 – .

Odborné poroty v jednotlivých krajích vybírají vždy jeden výrobek v každé z šesti kategorií - mléčné produkty, pekařské a cukrářské výrobky, ovoce a zelenina, nápoje, uzeniny a produkty z masa a ostatní potravinářské produkty. Oceněné výrobky získávají certifikát ministerstva a právo užívat značku Regionální potravina na výrobcích a při jejich propagaci po dobu šesti let. Spotřebitelé tak dostávají do rukou výrobek, jehož původ, kvalita i čerstvost je jednoznačná.

„S projektem Regionální potravina počítá rozpočet ministerstva i na příští rok, kdy poroty ocení další desítky výrobců. Jde o dosud nejrozsáhlejší podporu menším výrobcům a pěstitelům v regionech“, říká zástupce ministerstva zemědělství Martin Štěpánek.

V prvním roce projektu dostalo právo používat značku už 64 výrobků. Regionální potraviny Olomouckého kraje budou oceněny ve čtvrtek 7. října v rámci výstavy Olima. Moravskoslezský kraj na vyhlášení svých nejlepších Regionálních potravin ještě čeká.

Projekt přichází v pravou chvíli i podle zájmu spotřebitelů. Ten se projevuje stále vzrůstající oblibou farmářských trhů. Potvrzuje ho i několik čerstvých výzkumů. Agentura DEMA ve své zprávě uvedla, že naprostá většina občanů ČR starších 18 let má za to, že tuzemské potraviny a produkty jsou kvalitativně srovnatelné se zahraničními (97%). Největší zájem kupovat přímo od pěstitelů a zemědělců projevují spotřebitelé o zeleninu (49%), ovoce (37%), maso (41%), mléko (39%) a mléčné výrobky (30%). Každý druhý spotřebitel pak má zájem nakupovat potraviny přímo od výrobců. Podle výzkumu ministerstva zemědělství vznik nové značky Regionální potravina vítá 86% dotazovaných.

Poznámky pro editory:
• Regionální potravina je celostátním projektem ministerstva zemědělství na podporu malých a středních pěstitelů a výrobců ve všech krajích České republiky.
• Projekt osobně podporuje ministr zemědělství Ivan Fuksa (který jednotlivým výrobkům uděluje ocenění na základě doporučení hejtmana příslušného kraje).
• Ocenění výrobci získávají právo šest let využívat marketingovou značku Regionální potravina daného kraje.
• Projekt vychází vstříc zájmu veřejnosti o tuzemské kvalitní potraviny. V Regionálních potravinách dostávají zákazníci čerstvé potraviny s jasným původem.
• Podpora regionálních potravin existuje ve většině zemí Evropské unie.

Pro další informace kontaktujte:
Tiskové oddělení Ministerstva zemědělství ČR
Mgr. Tereza Magdalena Dvořáčková
Tel: +420 737 213 030
Email: tereza.dvorackova@mze.cz



Hodnocení => průměr 058
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář