- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Čokoláda může snižovat riziko srdečních onemocnění
V poslední době se objevuje stále více důkazů o schopnosti čokolády snižovat riziko srdečních onemocnění. Srovnávají se především účinky hořké čokolády s více než 70 % kakaové masy, resp. mléčné či bílé čokolády. Pomocí ultrazvuku bylo zjištěno, že hořká čokoláda významně zlepšuje průchodnost arterií, analýza krevních vzorků rovněž ukázala, že hořká čokoláda snižuje téměř na polovinu aktivitu krevních destiček a významně zvyšuje hladinu antioxidantů. Bílá čokoláda nemá na endoteliální buňky, krevní destičky ani na hladinu antioxidantů žádný vliv. Vědci jsou přesvědčeni, že hlavním zdravotním přínosem hořké čokolády je vysoký obsah antioxidantů. Více informací na adrese
http://bookshop.leatherheadfood.com/foodscienceworld/main.asp?sectionid=2§ionname=Nutrition+and+Health (28.12.05) Zdroj info ÚZPI