Renata Šarjaková, 17. březen 2006
Ferritin ze sójových bobů může u populace zvýšit hladinu železa

Purifikovaný ferritin ze sójových bobů se snadno absorbuje v lidském těle a vzhledem k vysoké biologické využitelnosti obsaženého železa může sloužit jako prostředek ke zvyšování hladiny železa u populace s deficitem tohoto prvku.

Purifikovaný ferritin (nejdůležitější bílkovina skladující železo v savčím organismu. Molekula ferritinu má relativní molekulovou hmotnost 445 000 a může skladovat až 4 300 atomů, resp. iontů železa. Nachází se především ve slezině, játrech, kostní dřeni a retikulocytech) ze sójových bobů se snadno absorbuje v lidském těle a může tak zvyšovat hladinu železa u populace s jeho deficitem. Ferritin v potravě je prozatím nedoceněným zdrojem biologicky využitelného železa. Nový výzkum, publikovaný v časopisu American Journal of Clinical Nutrition byl zaměřen na absorpci železa u 16 žen, kterým byla podávána standardizovaná strava, obsahující buď železnatou sůl (FeSO4), nebo purifikovaný sójový ferritin. V rámci randomizované křížové studie byla měřena hladina železa po 28 dnech konzumace standardizované potravy. U krevních buněk,  ani v celém organismu nebyly zjištěny žádné významné rozdíly v absorpci FeSO4, resp. sójového ferritinu. Výzkumníci z kalifornské univerzity, provádějící výzkum, konstatovali, že železo ze sójového ferritinu se velmi dobře absorbuje a může proto představovat novou, využitelnou rostlinnou formu železa, vhodnou pro populaci s deficitem železa. K měření absorpce železa z živočišného a rostlinného ferritinu byly použity nejmodernější metody a měřicí přístroje, pomocí nichž byla získána data potvrzující, že ferritin obsahuje železo s vysokou biologickou využitelností. Zvyšování rostlinného ferritinu ve stravě je předmětem programu Harvest Plus, financovaného nadací Billa a Mellindy Gatesových, který je součástí jejich snahy o celosvětové vymýcení anemie z deficitu železa. Deficit železa se podle zprávy UNICEF projevuje u více než poloviny všech dětí v rozvojových zemích a podkopává zdraví více než 500 milionů žen v reprodukčním věku.
http://www.nutraingredients.com/news/ng.asp?id=65044 

Zdroj info ÚZPI


Hodnocení => průměr 108
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář