- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Kypřidlo pro zmrazená těsta
Americká společnost Innophos vyvinula nový kypřicí prostředek pro zmrazená těsta nazvaný Dough-Rise™, který představuje patentovanou směs chemických kypřidel sestavenou speciálně pro chlazené a zmrazené těstové výrobky. Jedná se o bílý sypký prášek, který je směsí fosfátu sodno-hlinitého, monokalcium fosfátu a kalcium pyrofosfátu, s dobou údržnosti 12 měsíců, hodnotou pH 3,2–3,6 (1% roztok) a neutralizační hodnotou 36. Směs je ideální pro výrobky přímo podávané z mrazáku do pece, může se používat ke zkracování doby kynutí a přidávat do těsta, u kterého se požaduje vysoký stupeň nakynutí. Při kombinaci s bikarbonátem sodným vytváří CO2 a těsto provzdušňuje. Zvyšuje toleranci těsta a má, v porovnání se SAPP (sodium acid pyrophosphate), zhruba 23krát nižší obsah sodíku. Více informací na adrese
Milling & Baking News, 84, 2005, č. 31, s. 40 Zdroj info ÚZPI