Renata Šarjaková, 6. březen 2006
Vakuové sušení uchovává vitaminy

Němečtí výzkumníci vyvinuli novou metodu mikrovlnného vakuového sušení, při jejímž použití zůstane zachován v ovoci a dalších potravinách původní obsah vitaminů

Němečtí výzkumníci z Drážďanské technické univerzity vyvinuli novou metodu mikrovlnného vakuového sušení, při jejímž použití zůstane zachován v ovoci a dalších potravinách původní obsah vitaminů. Dvouletý výzkum potvrdil, že zhruba 60 g vakuově sušených jahod obsahuje stejné množství nutričně cenných látek jako 360 g jahod zmrazených. Metoda je založena na využití technologie vakuového mikrovlnného pufování. Metoda byla testována maximálně jemným zpracováním jahod tak, aby zůstalo zachováno co nejvíce vitaminů a dalších cenných rostlinných látek. V rámci výzkumu byl sledován vliv různých technologických podmínek přičemž bylo zjištěno, že potraviny si po sušení uchovávají nejenom nezměněnou hladinu cenných látek, ale že vykazují další atraktivní charakteristiky jako je křupavá, nadýchaná struktura či stabilní barva. Metoda sušení, ověřená na jahodách, se může používat i pro jiné druhy drobných plodů, stejně jako pro jablka a zeleninu. Pracovníci Friedrich-Schiller-Universität v Jeně prováděli komplementární výzkum, v němž byly zjišťovány dopady konzumace jahod sušených novou metodou, resp. zmrazovaných, na lidský organismus. V obou případech se zvyšovala antioxidační kapacita v krvi a posiloval imunitní systém, což lze vysvětlit množstvím vitaminů obsažených jahodách. Německá společnost Zittauer Fruchtveredlungs již v současné době prodává ve Francii ovocné snacky vyrobené touto novou metodou, zájem projevily i další německé firmy.
http://www.nutraingredients.com/news/ng.asp?id=64881
Zdroj info ÚZPI

Hodnocení => průměr 034
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář