Renata Šarjaková, 22. únor 2006
Fyteosterolový extrakt z borovicového oleje
Společnost DDO Processing předložila britskému Úřadu pro bezpečnost potravin FSA žádost o schválení používání fytosterolového extraktu z borovicového oleje v různých druzích potravin.

Společnost DDO Processing předložila britskému Úřadu pro bezpečnost potravin FSA žádost o schválení používání fytosterolového extraktu z borovicového oleje v různých druzích potravin jako „rovnocenného ekvivalentu“ dříve uznaného borovicového extraktu. Rostlinné steroly, resp. fytosteroly, se používají převážně v potravinářském průmyslu v prostředcích snižujících cholesterol. Nejnovější výzkumy naznačují, že se mohou používat rovněž ve výrobě nápojů. FSA nedávno podpořil společnost Coca-Cola, předního výrobce  nealkoholických nápojů v její snaze získat schválení EU pro džusy snižující cholesterol, obsahující rostlinné steroly. Fytosteroly jsou v přírodní podobě obsaženy v nízkých množstvích v rostlinných olejích a potravinách získaných z těchto zdrojů. Jsou jednou z hlavních ingrediencí používaných výrobci potravin pro formulaci zdravotních tvrzení týkajících se zdraví srdce. Žádost společnosti DDO Processing je nyní ve stadiu posuzování a veškeré připomínky k tomuto návrhu zaslané sekretariátu ACNFP (Poradní výbor pro nové potraviny a technologie) budou postoupeny Výboru. Všechny názory a připomínky, které Úřad obdržel jsou k dispozici veřejnosti.
Více informací
na adrese

http://www.foodnavigator.com/news/ng.asp?id=64590 
Zdroj info ÚZPI


Hodnocení => průměr 139
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář