Renata Šarjaková, 22. únor 2006
Potraviny budoucnosti - technologie na míru
Byla uveřejněna výsledná zpráva z výzkumného programu řešeného ve Finsku v rámci technologické platformy (TP) pro potraviny. Jsou poskytnuty informace o TP podporovaných Evropskou komisí.

TTFF (Tailored Technologies for Future Foods) byl čtyřletý výzkumný program (2001–2004) finského výzkumného střediska VTT, jehož cílem byl vývoj specifických technologií, které umožní výrobu potravin s požadovanými kvalitativními parametry. Program vycházel ze zkušeností, které VTT získal v předchozích programech zaměřených na potraviny budoucnosti a technologie minimálního zpracování. Více o programu je uvedeno v informační brožuře (viz příloha).

 

Cílem programu bylo:

* vývoj technologií a postupů pro novátorské využití surovin rostlinného původu;

* navrhování (designing) fyziologických funkcionalit materiálů rostlinného původu;

* zlepšování a stabilizace organoleptických vlastností potravin;

* poskytnutí nových poznatků o postojích spotřebitelů k potravinám nového typu potravinářskému průmyslu.

 

Zpráva u uvedeného výzkumného programu byla vydána v roce 2005 jako samostatná publikace (ISBN: 951-38-6715-3).

 

Příloha: Informační brožura k programu TTFF [pdf ; 454970 bytů]

 

foodnavigator.com

 

Pozn.: Přehled výzkumných projektů (IP a NoE) 6. rámcového programu EU, do jejichž řešení je zapojeno Finsko.

Výzkum EU se organizuje stále více prostřednictvím tzv. technologických platforem (TP). Co je TP, jak ji spustit, kdo se může zapojit do TP a jiné informace týkající se TP jsou k dispozici na internetových stránkách Evropské komise, GŘ pro výzkum. Zdroj info ÚZPI


Hodnocení => průměr 154
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář