Renata Šarjaková, 22. únor 2006
Mikrořasy alternativním zdrojem n-3 mastných kyselin
Společnost Clover Corporation se zabývá výzkumem mikrořas jako vhodného alternativního zdroje zdravých n-3 mastných kyselin namísto současného rybího oleje.
Australský výrobce n-3 olejů společnost Clover Corporation se zabývá výzkumem mikrořas jako vhodného alternativního zdroje zdravých mastných kyselin namísto současné rybí suroviny. Studie, na které společnost spolupracuje s výzkumným ústavem Australského svazu CSIRO, je dotována australskou vládou částkou 1 mil. AUD. Clover Corporation si vydobyla silnou pozici na trhu rybích olejů a mikroenkapsulovaných olejů určených pro použití ve funkčních potravinách, jako jsou pekařské a mléčné výrobky. Rychle rostoucí trh n-3 produktů vyvolává potřebu alternativních, méně nákladných zdrojů n-3 mastných kyselin. Jedním ze zdrojů rafinovaných DHA olejů pro lidskou výživu mohou být mikrořasy. Mořské mikrořasy přeměňují sacharidy na prospěšné oleje, které se dostávají k rybám prostřednictvím mořského potravního řetězce. Jsou obnovitelným zdrojem n-3 olejů pro použití v potravinách a krmivech, v závislosti na tom, jak se adaptují na činnost v průmyslovém měřítku. CSIRO izoloval v laboratorních podmínkách kmeny mikrořas, které jsou účinnými producenty dokosahexaenové kyseliny (DHA) a eikosapentaenové kyseliny a hodnotil jejich potenciál pro průmyslové využití. V současné době je na potravinářský trh dodávána DHA získávaná z mikrořas dvěma společnostmi – německou Nutrinova a americkou Martek, ovšem za podstatně vyšší cenu než mají rybí oleje. http://www.nutraingredients.com/news/ng.asp?id=64720  
                                              Zdroj info UZPI

Hodnocení => průměr 046
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář