Renata Šarjaková, 22. únor 2006
Nejbohatší zdroje fytosterolů
Pistácie a sezamová semínka obsahují více fytosterolů snižujících hladinu cholesterolu než většina jiných druhů ořechů a semen.
Závěry rozsáhlé studie prováděné výzkumným týmem Virginia Polytechnic Institute and State University v rámci Národního programu analýzy potravin a živin amerického ministerstva zemědělství ukázaly, že pistácie a sezamová semínka obsahují více látek snižujících cholesterol než většina jiných ořechů a semen. V předchozí studii bylo zjištěno, že ořechy a semena jsou bohatým zdrojem rostlinných sterolů (fytosterolů) s chemickou strukturou velmi podobnou cholesterolu. Pokud jsou tyto sloučeniny přítomny v postačujícím množství, snižují hladinu krevního cholesterolu, posilují imunitní systém a snižují riziko některých typů rakoviny. Současná studie (publikovaná v časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry) je nejucelenější dosud provedenou analýzou různých druhů ořechů a semen. Bylo analyzováno 27 různých výrobků včetně amerického arašídového másla a výsledky ukázaly, že fytosteroly v nejvyšší koncentraci, přesahující 400 mg/100 g, obsahují sezamová semena a pšeničné klíčky. V seznamu výrobků běžně považovaných za snacky se z hlediska obsahu fytosterolů na prvním místě umístily pistáciové oříšky se 279 mg fytosterolů na 100 gramů, těsně za nimi pak slunečnicová semena (270 mg /100 g). Nejnižší obsah fytosterolů vykazovaly para ořechy a vlašské ořechy (95, resp. 113 mg/100 g). Jemné, měkké arašídové máslo obsahovalo v průměru více fytosterolů než hutný druh (135 vs 132 mg/100 g). Základní fytosterol, který byl identifikován ve všech vzorcích ořechů a semen byl beta-sitosterol. Výsledky studie jsou podle názoru autorů důležité pro vypracovávání nutričních doporučení a diet zohledňujících účinky fytosterolů na zdraví. Světová poptávka po fytosterolech se odhaduje na více než 10 000 tun do roku 2008, což odpovídá potenciální tržní hodnotě 200–250 mil. USD. Většina rostlinných sterolů se v současné době extrahuje ze sójových bobů, kukuřice a borovicového oleje..
http://www.nutraingredients.com/news/ng.asp?n=64504-phytosterols-nuts-cholesterol                           Zdroj info ÚZPI

Hodnocení => průměr 088
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář