Renata Šarjaková, 13. leden 2006
Problematika databází složení potravin z pohledu Evropy

Popis výsledků společného jednání programů EuroFIR a INFOODS v Sofii (červenec 2005) při sjednocování přístupu jednotlivých zemí v budování národních databází složení potravin

 V programech FAO (CEEFOODs) a 6. rámcového programu EU (EuroFIR) se hledají cesty na sjednocení přístupu k budování databází složení potravin v jednotlivých evropských zemích. Cílem není vybudovat společnou evropskou databázi, ale sjednotit přístup při budovaných národních databází složení potravin. Podmínkou je používání shodné popisy potravin a nutrientů, stejná klasifikace potravin a on-line přístup expertů k těmto databázím. Na společném zasedání představitelů a spolupracovníku obou programů v Sofii (červenec 2005) byly dosud nezúčastněné země v evropském regiony přizvány ke spolupráci do programu EuroFIR, zejména na monitoring složení národních specialit a etnických pokrmů.  Pro ČR to znamená vytvořit dosud neexistující institucionální podmínky pro zapojení našich pracovišť do těchto společných prací a také zvýšit prestiž českých potravinářských výrobků na vnitřním trhu EU i mimo něj.

Perlín, C., Holasová, M.: Problematika databází složení potravin z pohledu Evropy. Výživa a potraviny, 60, 2005, č. 6, s.159–160

                                              Zdroj info ÚZPI


Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 148
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář