Renata Šarjaková, 10. duben 2008
Selenové kvasinky pro drůbež
Selenové kvasinky v krmivech pro drůbež jsou nejvíc biologicky využitelným a méně toxickým zdrojem selenu. Zlepšují růst brojlerů v komerčních podmínkách, redukují dopad stresu, snižují mortalitu a zlepšují vyrovnanost hejn. Zvyšují  nutriční hodnotu a kvalitu vajec pro spotřebitele.
 
Selenové kvasinky mají vysokou biologickou dostupnost a jsou i při vysoké hladině selenu méně z toxické než anorganický zdroj selenu. Metabolizmus průmyslově chované drůbeže je intenzivní a na zvířata působí řada stresových faktorů, jejichž důsledkem je často zvýšená tvorba volných radikálů. Výsledkem může být snížení užitkovosti, zvýšený výskyt zdravotních problémů a nižší kvalita konečného produktu (masa a vajec).
Výživáři z Kanady provedli řadu studií s využitím organického i anorganického selenu a výsledky uvedli na mezinárodním semináři o selenových kvasinkách, konaném v roce 2007 v Dánsku. Ve svých příspěvcích popsali příznivé vlivy organického zdroje selenu na užitkovost:
-         lepší průměrné přírůstky hmotnosti
-         lepší konverze krmiva, elastičnosti kůže a opeření
-         lepší líhnivost vajec
-         lepší kvalita vajec (barva a antioxidační vlastnosti), vyšší obsah selenu, vitaminu E a enzymatická aktivita glutation peroxidázy (GSH-Px).
V pokuse se 672 brojlery zlepšovaly organické selenové kvasinky (Alkosel), ve srovnání s anorganickým selenem průměrný denní přírůstek hmotnosti (106,6x99,6 g).Významně lepší byly i konverze krmiva a jatečná hmotnost (1546x1684 g).
V další studii (z roku 2003) bylo krmivo pro rodiče brojlerů ve věku 20-35 týdnů doplněno anorganickým nebo organickým selenem. U brojlerů byly měřeny protilátky proti několika nemocím. Aplikace organického kvasničného produktu zlepšila imunitu získanou od matek proti patogenu způsobujícím infekční burzitidu a proti reoviru. Zvýšila se životaschopnost kuřat v prvních 10 dnech života
Ve studii provedené v roce 2004 v Portugalsku zlepšily organické selenové kvasinky plodnost kohoutků (počet ztržňovaných kuřat se zvýšil o 4,2 %).
Doplněk selenových kvasinek nosnicím zvýšil obsah selenu ve vejcích o 92 %. Vyšší obsah selenu ve vejcích má příznivý účinek na spotřebitele, zvířata v rozmnožovacích chovech i na kuřata. Nedávno bylo dokázáno, že existuje lineární korelace mezi množstvím selenových kvasinek v krmivu a obsahem selenu ve vejcích.
Již dlouho je známo, že selen může být v příliš vysokých dávkách toxický. Na semináři byly uvedeny výsledky pokusu s brojlery krmenými vysokou dávkou selenových kvasinek (5 ppm). Organický selen průkazně zlepšoval užitkovost (konverzi krmiva a porážkovou hmotnost) a významně zvyšoval obsahu selenu v krvi, játrech a svalech brojlerů. Závěr uvádí, že aplikace stejného množství selenu v minerální formě by byla vysoce toxická.
Důvody proč aplikovat selen v selenových kvasinkách:
● moderní výrobní postupy drůbeže vedly k anti oxidační nedostatečnosti drůbeže
● organický selen v selenových kvasinkách má vyšší biologickou využitelnost než anorganický selen
● selenové kvasinky zlepšují užitkovost u brojlerů, plemenných zvířat a nosnic
● zvyšují odolnost proti celulitidě a přenos imunity od matek
● zlepšují plodnost a líhnivost vajec
● zvyšují obsah selenu ve vejcích a konzervaci vajec.
 
Zdroj: Ing. Pavla Schneiderová

Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 025
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář