Renata Šarjaková, 5. prosinec 2007
Globální oteplování a zemědělství

Vyhlídky zemědělské produkce na konci tohoto století v důsledku změn klimatu.

 
Organizace pro potraviny a zemědělství Spojených národů (FAO) uspořádala v Římě (Itálie) ve dnech 10.–12. září 2007 speciální zasedání, na kterém se diskutovalo o dopadu změny klimatu na světové zabezpečení potravin.
Experti uvádějí, že pokud se průmyslové emise budou nadále zvyšovat tak, jak se předpokládá, zvyšující se teploty, zvýšené srážky, období sucha a záplav, které budou výsledkem globálního oteplování, budou ohrožovat až narušovat systémy zemědělské produkce na celém světě, přičemž rozvojové země pravděpodobně dopadnou nejhůře.
Ekonom Williame Cline, člen Center for Global Development a the Peterson Institute for International Economics tvrdí, že světové zemědělství bude mít koncem tohoto století vážné problémy, pokud současné trendy budou pokračovat. Ve své nové studii “Global Warning and Agriculturedochází k závěru, že globální zemědělský potenciál by se mohl v důsledku oteplování snížit o pět až 15 nebo 20 %, pokud se do 80. let tohoto století nic neučiní. Uvádí dále, že v některých zemích by mohlo být toto snížení mnohem větší, např. v Indii o 30–40 %, v Africe a Latinské Americe o 20 % a více, zatímco některé země by zaznamenaly zvýšení. Ve studii je proveden odhad pro 100 zemí, regionů a subregionů. Cline uvádí, že vzhledem ke své poloze budou rozvojové země postiženy nejvíce. “Země, které jsou blíže rovníku, mají již nyní vyšší teploty a tyto teploty jsou těsně u teplot nebo již za teplotami, které jsou nejlepšími teplotami pro zemědělství”.
Zatímco Indie zaznamená největší pokles zemědělské kapacity, Čína a Spojené státy, které mají podobnou zeměpisnou šířku, budou postiženy méně. Jiné země, např. Sudan a Senegal, by mohly stát před kolapsem zemědělství – odhaduje se až 50% snížení produkce potravin.
Podle některých analytiků by zvýšený atmosférický uhlík mohl aktuálně v některých regionech podpořit produkci rostlin. Cline však uvádí, že je riskantní předpokládat, že by tento přírůstek mohl nahradit ztráty, ke kterým dojde jinde. Odhaduje, že při dvojnásobku oxidu uhličitého v atmosféře než máme nyní, by se mohly zemědělské výnosy zvýšit o 15 %. Uvádí, že na to však nelze spoléhat.
Cline dále tvrdí, že dopad globálního oteplování na produkci potravin nelze anulovat zavlažováním, které je nákladné, zvláště v regionech chudých na vodu. Nestejné klimatické účinky nelze ani vyvážit dovozem z produktivnějších regionů.
Odhady Clineho týkající se jednotlivých zemí jsou založeny na počítačových modelech plodin a počasí, které spojují údaje o cenách s teplotou, srážkami a typem půdy. Clone uvádí, že jeho výsledky se shodují se zprávami Mezinárodního panelu pro změnu klimatu v rámci Spojených národů.
 
 
Zdroj: Ing. Alexandra Kvasničková

Hodnocení => průměr 100
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář