Renata Šarjaková, 28. srpen 2007
Teorie a praxe domácí výroby kozího sýra
Pozvánka na praktický seminář Výyroba kozích sýrů v bioaktivitě, který se uskuteční v rámci projektu Interreg III.a " Bio spojuje" ve dnech 13. a 14.9.2007.
Pozvánka na praktický seminář Výroba kozích sýrů v biokvalitě, který se uskuteční v rámci projektu Interreg IIIa „Bio spojuje“ ve dnech 13. a 14. 9. 2007.
Jak v sousedním Sasku, tak u nás je snaha rozvinout prodej ze dvora a zpracování zemědělské produkce na statku. Po úspěšných seminářích o výrobě biouzenin na statku opět přichází pozvání, a to na dvoudenní seminář o domácí výrobě kozího sýra.
 
Plánujete si zařídit na farmě sýrárnu, případně již zpracováváte mléko a hledáte rady a podněty? Během semináře se dozvíte, které důležité kroky musíte naplánovat, pokud chcete zpracovávat domácky mléko, a jaké máte možnosti sortimentu.
 
Marc Albrecht-Seidel ze Svazu drobných biozpravatelů mléka rovněž objasní právní otázky týkající se standardů EU i technické požadavky na suroviny a v neposlední řadě seznámí s ekonomickou situací a rentabilitou jednotlivých mléčných výrobků.
 
V praktické části proběhne ukázka výroby polotvrdých sýrů v kozí sýrárně v Lauterbachu – předvede ji její majitel Rolf Seim. Po teoretické přednášce a praktické lekci zakončí program individuální senzorický test. Na společný večer u sýra a vína mohou účastníci prezentovat vlastní vzorky sýrů.
 
Výběr témat z programu:
Od mléka k sýru, Praktická výroba plátkového sýra, Postup při zpracování mléka z vlastní produkce – tvorba sortimentu, právní situace, povolení EU, požadavky na suroviny, situace trhu, rentabilita jednotlivých mléčných produktů, Rentabilita sýráren na statku, Plánování a zařízení faremní sýrárny - plánování prostor a hygienické standardy, Praktická výuka výroby čerstvého sýra, Sýření, Senzorika, Zpracování sýřeniny, Měření stupně kyselosti, Dobrá hygienická praxe v domácích mlékárnách – nebezpečí a rizika, Jak se podaří dobrý sýr? Kde jsou zdroje chyb? Co je potřeba dokumentovat?      
 
Místo konání semináře:
Kozí farma Lauterbach rodiny Seimových, Dorfstraße 110,
01833 Stolpen, část Lauterbach, SRN
 
Maximální počet účastníků je 20. Účastnický poplatek nebude vybírán. Nocleh za 15 Euro na osobu a dopravu si hradí každý sám. Tlumočení, jídlo a místo v pensionu budou zajištěny.
                                              
 
Zdroj: Lenka Navrátilová

Hodnocení => průměr 100
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář