Odkazy
- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
Aktuality
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Renata Šarjaková, 28. srpen 2007
Teorie a praxe domácí výroby kozího sýra
Teorie a praxe domácí výroby kozího sýra
Pozvánka na praktický seminář Výyroba kozích sýrů v bioaktivitě, který se uskuteční v rámci projektu Interreg III.a " Bio spojuje" ve dnech 13. a 14.9.2007.
Pozvánka na praktický seminář Výroba kozích sýrů v biokvalitě, který se uskuteční v rámci projektu Interreg IIIa „Bio spojuje“ ve dnech 13. a 14. 9. 2007.
Jak v sousedním Sasku, tak u nás je snaha rozvinout prodej ze dvora a zpracování zemědělské produkce na statku. Po úspěšných seminářích o výrobě biouzenin na statku opět přichází pozvání, a to na dvoudenní seminář o domácí výrobě kozího sýra.
Plánujete si zařídit na farmě sýrárnu, případně již zpracováváte mléko a hledáte rady a podněty? Během semináře se dozvíte, které důležité kroky musíte naplánovat, pokud chcete zpracovávat domácky mléko, a jaké máte možnosti sortimentu.
Marc Albrecht-Seidel ze Svazu drobných biozpravatelů mléka rovněž objasní právní otázky týkající se standardů EU i technické požadavky na suroviny a v neposlední řadě seznámí s ekonomickou situací a rentabilitou jednotlivých mléčných výrobků.
V praktické části proběhne ukázka výroby polotvrdých sýrů v kozí sýrárně v Lauterbachu – předvede ji její majitel Rolf Seim. Po teoretické přednášce a praktické lekci zakončí program individuální senzorický test. Na společný večer u sýra a vína mohou účastníci prezentovat vlastní vzorky sýrů.
Výběr témat z programu:
Od mléka k sýru, Praktická výroba plátkového sýra, Postup při zpracování mléka z vlastní produkce – tvorba sortimentu, právní situace, povolení EU, požadavky na suroviny, situace trhu, rentabilita jednotlivých mléčných produktů, Rentabilita sýráren na statku, Plánování a zařízení faremní sýrárny - plánování prostor a hygienické standardy, Praktická výuka výroby čerstvého sýra, Sýření, Senzorika, Zpracování sýřeniny, Měření stupně kyselosti, Dobrá hygienická praxe v domácích mlékárnách – nebezpečí a rizika, Jak se podaří dobrý sýr? Kde jsou zdroje chyb? Co je potřeba dokumentovat?
Místo konání semináře:
Kozí farma Lauterbach rodiny Seimových, Dorfstraße 110,
01833 Stolpen, část Lauterbach, SRN
Maximální počet účastníků je 20. Účastnický poplatek nebude vybírán. Nocleh za 15 Euro na osobu a dopravu si hradí každý sám. Tlumočení, jídlo a místo v pensionu budou zajištěny.
Zdroj: Lenka Navrátilová
Hodnocení
=> průměr 101