Renata Šarjaková, 2. listopad 2018
Týden vědy a techniky poprvé také v Národním zemědělském muzeu v Praze
V týdnu od 6. do 11. listopadu mají malí i dospělí příznivci vědy možnost navštívit oblíbený festival Týden vědy a techniky také v hlavní výstavní budově Národního zemědělského muzea v Praze na Letné.

 Připraveny jsou přednášky, prezentace výzkumných ústavů ze zemědělského resortu, filmové projekce či kurz vaření. To vše s ústředním mottem „100 let české zemědělské vědy a techniky“. Nedílnou součástí je mezinárodní agrárně-historická konference Agrarian History Conference Prague 2018.

Výzkumné ústavy, jejichž zřizovatelem je Ministerstvo zemědělství, poutavým způsobem přiblíží zemědělskou vědu a výzkum, včetně jejich předních osobností za posledních 100 let. Pro návštěvníky budou připraveny interaktivní prezentace, přednášky, experimenty, soutěže pro děti, ochutnávky gastronomických specialit a mnoho dalšího. Pro zájemce o novinky v české gastronomii je připraven kurz Moderní česká kuchyně inspirovaný klasickými českými recepty upravenými tak, aby odpovídaly současným gastronomickým trendům. Účastníci si připraví například dekonstruovaný štrůdl.

Souběžně s Týdnem vědy a techniky se bude konat také mezinárodní agrárně-historická konference, kterou Národní zemědělské muzeum pořádá společně s Univerzitou Karlovou, Českou zemědělskou univerzitou v Praze a Českou akademií zemědělských věd. Konference se pořádá jednou za dva roky a letos nese název ‚Agrární/zemědělská osvěta a vzdělávání v 18. až 21. století ve střední Evropě. Instituce a osobnosti, jejich působení v kontextu politického, ekonomického, sociálního a kulturního vývoje středoevropského venkova‘. „Mezinárodní agrárně-historická konference volně navazuje na odborná sympozia pořádaná v Uherském Hradišti, která 25 let poskytovala základy a reflexi porevolučního výzkumu českého agrarismu. Nynější, již druhé setkání v našem muzeu, je snahou vytvořit diskusní platformu s rozšířením na dějiny venkova s výrazným interdisciplinárním charakterem,“ říká náměstek generálního ředitele Národního zemědělského muzea Antonín Šimčík.

Podrobný program Týdne vědy a techniky a doprovodných akcí.

Národní zemědělské muzeum je státní příspěvková organizace zřizovaná Ministerstvem zemědělství. Zabývá se tematikou zemědělství, lesnictví, myslivosti, rybářství, zahradnictví, potravinářství, zpracování zemědělských produktů, vývoje venkova a kulturní krajiny. Národní zemědělské muzeum má kromě hlavní výstavní budovy v Praze další pobočky – Čáslav, zámek Kačina, zámek Ohrada, Valtice. V pražské budově jsou k vidění expozice Zemědělství, Jede traktor, Rybářství, Myslivost, Voda v krajině, Gastronomie, Laboratoř ticha či Život – střešní zahrada. Prostor pro zdokonalování kulinářských dovedností nabízí gastrostudio, kde probíhají kurzy vaření a workshopy pro veřejnost. Výstava Největší objev představuje fenomén zemědělství ve 100 předmětech, které reprezentují milníky v historii zemědělství a dokládají jeho význam pro lidstvo. Více na www.nzm.cz.

Jitka Taussiková,
tisková mluvčí
Národní zemědělské muzeum


Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 126
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář