Renata Šarjaková, 2. listopad 2016
Ministr Jurečka na Žofínském fóru: České potraviny v obchodech budou skutečně české, lidé musí jasně vědět, co kupují
Kvalita potravin, konkurenceschopnost českých výrobců a přiměřená potravinová soběstačnost.
  
O těchto tématech dnes na Žofínském fóru mluvil ministr zemědělství Marian Jurečka. Poukázal i na nerovnocenné postavení dodavatelů při vyjednávání s maloobchodními řetězci či označování potravin v obchodech. „Díky novele zákona o potravinách už nebudou moci obchodníci jako českou potravinu označit cokoliv, třeba to, co se u nás jen zabalí. Nastavili jsme jasná pravidla, aby to, co je uváděno jako české, bylo skutečně vyrobeno v České republice a z místních surovin,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka. Hovořil i o zlepšení postavení zemědělců v potravinovém řetězci. Obchodníci totiž mají dlouhodobě silnější vyjednávací pozici, která se projevuje především při stanovování cen a rozdělování ziskových marží. Více než čtyři pětiny dodavatelů tvrdí, že se setkávají s některou z nekalých obchodních praktik ze strany maloobchodních řetězců. „Dosavadní kroky Evropské komise pro potírání nekalých obchodních praktik jsou nedostatečné. Je nezbytné přijít s celounijním legislativním řešením, které zajistí rovné podmínky mezi zemědělci, zpracovateli a obchodníky,“ uvedl ministr Jurečka. Dalšími tématy Žofínského fóra byly Strategie MZe s výhledem do roku 2030, potravinová soběstačnost ČR či rozdílná kvalita výrobků přímo od výrobců v porovnání s výrobky uváděnými pod privátní značkou obchodního řetězce.     
Markéta Ježková tisková mluvčí Ministerstva zemědělství

Hodnocení => průměr 009
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář