Renata Šarjaková, 2. září 2016
Indexy cen zemědělských výrobců, průmyslových výrobců a indexy spotřebitelských cen potravinářského zboží - červenec 2016

Ceny výrobců v zemědělství se za červenec 2016 ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku snížily o 6,8 %; přitom bylo vykázáno snížení cen rostlinné výroby o 5,8 % a snížení cen živočišné výroby o 8,1 %.

 

KOMENTÁŘ

Ceny rostlinných výrobků ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku v červenci 2016 významně ovlivnil růst cen brambor o 9,9 %. Ceny obilovin vykázaly meziroční pokles o 11,8 % a olejnin o 5,1 %.  
    
U čerstvé zeleniny bylo vykázáno snížení cen o 0,1 %, ovoce vykázalo zvýšení, a to o 12,6 %.

V živočišné výrobě, ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku, ceny všech sledovaných druhů jatečného skotu vykázaly pokles o 2,6 %. Ke snížení cen došlo býků jatečných v živém o 1,2 %, u jalovic jatečných v živém o 6,0 %, u krav jatečných v živém o 5,7 % a u mléka o 18,5 %. Zvýšení cen bylo vykázáno u prasat jatečných v živém o 1,6 % a u telat jatečných v živém o 11,1 %.

Ceny výrobců potravin a pochutin od začátku roku proti stejnému období předchozího roku vykázaly pokles o 3,7 %. Snížení cen bylo vykázáno u mlýnských a škrobárenských výrobků a škrobů o 3,3 %, u konzervovaného masa a masných výrobků o 2,1 %, u upraveného a konzervovaného ovoce, zeleniny o 2,0 %, u pekařských výrobků a těstovin o 3,1 % a u mléčných výrobků o 10,8 %. Ceny se zvýšily u rostlinných a živočišných olejů a tuků o 0,3 %
    
Na základě ‚Zákona ze dne 13. ledna 2016, kterým se mění zákon č. 395/2009 Sb., o významné tržní síle při prodeji zemědělských a potravinářských produktů a jejím zneužití‘ došlo u části výrobců k zahrnutí ročních bonusů do měsíčních cen. Předpokládá se, že tato změna proběhne postupně i u dalších výrobců v průběhu prvních 6 měsíců roku 2016.

Snížení spotřebitelských cen potravinářského zboží ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku je 0,8 %. Ke snížení cen došlo u mléka, sýrů a vajec o 7,8 %, u ovoce o 3,1 % a u olejů a tuků o 3,9 %. Naopak ke zvýšení cen došlo u masa o 0,1 %, u pekárenských výrobků, u obilovin o 0,1 %, u brambor o 27,6 %, u zeleniny o 9,9 % a u ryb o 5,7 %.

 

Informace ze dne 30. 8. 2016 ke stažení


zdroj: Český statistický úřad, www.czso.cz »


Hodnocení => průměr 071
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář