Renata Šarjaková, 3. květen 2016
Indexy cen zemědělských výrobců, průmyslových výrobců a indexy spotřebitelských cen potravinářského zboží - březen 2016
Indexy cen zemědělských výrobců, průmyslových výrobců a indexy spotřebitelských cen potravinářského zboží - březen 2016

 

KOMENTÁŘ

Ceny výrobců v zemědělství se za březen 2016 ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku snížily o 4,6 %; přitom bylo vykázáno zvýšení cen rostlinné výroby o 0,6 % a snížení cen živočišné výroby o 9,9 %.

Ceny rostlinných výrobků ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku v březnu 2016 významně ovlivnil růst cen brambor o 47,8 % a olejnin o 1,9 %. Ceny obilovin vykázaly meziroční pokles o 6,1 %.
    
U čerstvé zeleniny bylo vykázáno zvýšení cen o 67,0 %, ovoce vykázalo rovněž zvýšení, a to o 6,7 %.

V živočišné výrobě, ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku, ceny všech sledovaných druhů jatečného skotu vykázaly nárůst o 0,3 %. Ke zvýšení cen došlo býků jatečných v živém o 0,6 % a u telat jatečných v živém o 16,2 %. Pokles cen byl vykázán u jalovic jatečných v živém o 1,0 %, u krav jatečných v živém o 0,8 %, u prasat jatečných v živém o 8,6 % a u mléka o 16,6 %.

Ceny výrobců potravin a pochutin od začátku roku proti stejnému období předchozího roku vykázaly pokles o 3,1 %. Snížení cen bylo vykázáno u mlýnských a škrobárenských výrobků a škrobů o 1,6 %, u konzervovaného masa a masných výrobků o 4,5 %, u pekařských výrobků a těstovin o 1,7 % a u mléčných výrobků o 7,1 %. Ceny se zvýšily u rostlinných a živočišných olejů a tuků o 4,1 % a u upraveného a konzervovaného ovoce, zeleniny o 3,2 %.

Na základě ‚Zákona ze dne 13. ledna 2016, kterým se mění zákon č. 395/2009 Sb., o významné tržní síle při prodeji zemědělských a potravinářských produktů a jejím zneužití‘ došlo u části výrobců k zahrnutí ročních bonusů do měsíčních cen. Předpokládá se, že tato změna proběhne postupně i u dalších výrobců v průběhu prvních 6 měsíců roku 2016.

Snížení spotřebitelských cen potravinářského zboží ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku je 1,6 %. Ke snížení cen došlo u mléka, sýrů a vajec o 11,4 %, u masa o 2,5 %, u pekárenských výrobků, obilovin o 0,8 % a u olejů a tuků o 7,1 %. Naopak ke zvýšení cen došlo u brambor o 52,4 %, u ovoce o 2,5 %, u zeleniny o 20,8 % a u ryb o 3,0 %.
    


 

Metodické vysvětlivky     

Komentář     

Tabulková část     

Tab. 1 Indexy cen zemědělských výrobců     
Tab. 2 Indexy cen průmyslových výrobců za potravinářské výrobky     
Tab. 3 Indexy spotřebitelských cen potravinářských výrobků     
Tab. 4 Porovnání průměrných cen zemědělských výrobků, cen průmyslových výrobců a spotřebitelských cen u vybraných druhů výrobků     
Tab. 5 Průměrné ceny vybraných zemědělských výrobků podle krajů     
Tab. 6 Průměrné ceny vybraných zemědělských výrobků     
Tab. 7 Průměrné ceny průmyslových výrobců vybraných potravinářských výrobků     
Tab. 8 Průměrné spotřebitelské ceny vybraných druhů zboží

 

Informace ze dne 2. 5. 2016 ke stažení


zdroj: Český statistický úřad, www.czso.cz »


Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 013
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář