Renata Šarjaková, 2. září 2015
Indexy cen zemědělských výrobců, průmyslových výrobců a indexy spotřebitelských cen potravinářského zboží - červenec 2015

Indexy cen zemědělských výrobců, průmyslových výrobců a indexy spotřebitelských cen potravinářského zboží - červenec 2015

KOMENTÁŘ

   

Ceny výrobců v zemědělství se za červenec 2015 ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku snížily o 9,0 %; přitom bylo vykázáno snížení cen rostlinné výroby o 4,6 %. Ceny živočišné výroby byly vyšší o 13,6 %.

Ceny rostlinných výrobků ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku v červenci 2015 významně ovlivnil pokles cen obilovin o 9,1 %, brambor o 14,9 % a olejnin o 0,8 %.  
    
U čerstvé zeleniny bylo vykázáno zvýšení cen o 6,3 %, ovoce vykázalo rovněž zvýšení a to o 12,5 %.

V živočišné výrobě, ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku, ceny všech sledovaných druhů jatečného skotu vykázaly nárůst o 2,8 %. Ke zvýšení cen došlo u býků jatečných o 2,7 %, u jalovic jatečných o 4,6 %, u krav jatečných o 2,6 % a u telat jatečných o 1,2 %. Pokles cen byl vykázán u prasat jatečných o 15,5 % a u mléka o 21,2 %.

Ceny výrobců potravin a pochutin od začátku roku proti stejnému období předchozího roku vykázaly pokles o 4,3 %. Snížení cen bylo vykázáno u mlýnských a škrobárenských výrobků a škrobů o 3,6 %, u konzervovaného masa a masných výrobků o 4,3 %, u pekařských výrobků a těstovin o 0,6 %, u rostlinných a živočišných olejů a tuků o 2,8 % a u mléčných výrobků o 8,1 %. Ceny se zvýšily u upraveného a konzervovaného ovoce, zeleniny o 2,9 %.  
    
Snížení spotřebitelských cen potravinářského zboží ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku je 1,3 %. Ke snížení cen došlo u mléka, sýrů a vajec o 5,6 %, u masa o 3,4 %, u brambor o 1,8 %, u pekárenských výrobků, obilovin o 0,2 %, u olejů a tuků o 1,5 % a u zeleniny o 2,7 %. Naopak ke zvýšení cen došlo u ovoce o 10,9 % a u ryb o 1,9 %.

 

Indexy cen zemědělských výrobců, průmyslových výrobců a indexy spotřebitelských cen potravinářského zboží - červenec 2015


Metodické vysvětlivky     
Komentář     


Tabulková část     

Tab. 1 Indexy cen zemědělských výrobců     
Tab. 2 Indexy cen průmyslových výrobců za potravinářské výrobky
Tab. 3 Indexy spotřebitelských cen potravinářských výrobků
Tab. 4 Porovnání průměrných cen zemědělských výrobků, cen průmyslových výrobců a spotřebitelských cen u vybraných druhů výrobků
Tab. 5 Průměrné ceny vybraných zemědělských výrobků podle krajů     
Tab. 6 Průměrné ceny vybraných zemědělských výrobků
Tab. 7 Průměrné ceny průmyslových výrobců vybraných potravinářských výrobků     
Tab. 8 Průměrné spotřebitelské ceny vybraných druhů zboží     


Grafická část     

Graf 1 Pšenice potravinářská a mouka hladká
Graf 2 Brambory konzumní
Graf 3 Mladý býk (SEU) v JUT a hovězí maso zadní bez kosti     
Graf 4 Prasata jatečná (SEU) v JUT a vepřová pečeně s kostí     
Graf 5 Kuřata jatečná I. tř. j. a kuřata kuchaná     
Graf 6 Mléko kravské a polotučné mléko

 

Informace ze dne 31. 8. 2015 ke stažení


zdroj: Český statistický úřad, www.czso.cz »


Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 013
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář