Renata Šarjaková, 17. červenec 2006
Vliv kořene čekanky na kančí zápach
Sušená čekanka může být vhodným přípravkem pro likvidaci kančího zápachu; nemá nepříznivý vliv na příjem krmiva, trvale snižuje skatol, neovlivňuje užitkovost, je snadno manipulovatelná po celý rok a je relativně levná.

Kančí zápach nepříznivě ovlivňuje kvalitu vepřového masa z hlediska konzumenta. Je způsoben skatolem, androstenonem a dalšími méně známými složkami tuku. Skatol vniká v tlustém střevu při mikrobiálním rozkladu tryptofanu. Je možné, že některé bioaktivní složky mohou modifikovat fermentaci proteinu a tak omezit kančí zápach. Feromon androstenon je testikulární steroid s charakteristickým zápachem po moči, zesíleném při koncentraci skatolu nad 0,15 µg/g.

Ve studii z Dánska  zjišťovali vliv kořenů čekanky bohatých na inulin na kančí zápach. Aplikace sušené čekanky po dobu minimálně jednoho týdne může snížit nepříznivý pach masa z prasniček, kastrovaných kanečků i dospělých nekastrovaných kanců. Pro stanovení množství a délky zkrmování sušené čekanky tak, aby hlavně vepřové maso z dospělých kanců mělo velmi nízkou hladinu kančího zápachu a bylo přijatelné z hlediska konzumentů, je potřebný další  výzkum.

Anim. Sci., 82, 2006, č., 6, s- 359-368         Zdroj info ÚZPI


Hodnocení => průměr 028
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář