- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Vliv kořene čekanky na kančí zápach
Kančí zápach nepříznivě ovlivňuje kvalitu vepřového masa z hlediska konzumenta. Je způsoben skatolem, androstenonem a dalšími méně známými složkami tuku. Skatol vniká v tlustém střevu při mikrobiálním rozkladu tryptofanu. Je možné, že některé bioaktivní složky mohou modifikovat fermentaci proteinu a tak omezit kančí zápach. Feromon androstenon je testikulární steroid s charakteristickým zápachem po moči, zesíleném při koncentraci skatolu nad 0,15 µg/g.
Ve studii z Dánska zjišťovali vliv kořenů čekanky bohatých na inulin na kančí zápach. Aplikace sušené čekanky po dobu minimálně jednoho týdne může snížit nepříznivý pach masa z prasniček, kastrovaných kanečků i dospělých nekastrovaných kanců. Pro stanovení množství a délky zkrmování sušené čekanky tak, aby hlavně vepřové maso z dospělých kanců mělo velmi nízkou hladinu kančího zápachu a bylo přijatelné z hlediska konzumentů, je potřebný další výzkum.
Anim. Sci., 82, 2006, č., 6, s- 359-368 Zdroj info ÚZPI