Renata Šarjaková, 29. červen 2006
Výroba a spotřeba potravin v ČR v r. 2005
Produkce vepřového masa se snížila o 9,8 %, hovězího o 16,2 %, zvýšila se výroba konzumního mléka a fermentovaných výrobků, snížila se výroba másla a tvarohu.

V r. 2005 činil průměrný výdaj za potraviny v ČR 1545 Kč/osobu, měsíc (během prvních 3 čtvrtletí). Je to mírné zvýšení proti r. 2004 (1526 Kč). Po výdajích za bydlení tvoří potraviny druhou nejvýznamnější položku rodinného rozpočtu.

Situace v produkci masa během prvních 11 měsíců r. 2005

Produkce masa se snížila v porovnání s r. 2004 o 11,1 % (vepřového o 9,8 %, hovězího o 16,2 %). Klesaly početní stavy prasat (i přes 9krát zvýšený dovoz jatečných prasat, o 843 t), nižší domácí produkce byla vyrovnávána zvýšením dovozu vepřového masa (meziročně o 47 tis. t) a omezením vývozu (zvýšen meziročně jen o 6,9 tis. t).  Pasivní obchodní bilance činila – 83 tis. t. Dovoz vepřového masa byl realizován hlavně z Německa (45,3 %), Rakouska a Polska, vývoz na Slovensko (78,7 %).

Produkce hovězího a telecího klesla meziročně o 16,2 %, stavy skotu se snižovaly (meziročně o 2,2 %, od r. 2000 o 22,2 %). Snižování souvisí se zvyšováním užitkovosti dojených krav a likvidací nerentabilních chovů (k 1. 4. 2005 1 397 tis kusů skotu), poklesem dovozu jatečného skotu proti r. 2004 o 32,3 %, zvýšení vývozu. Ceny za hovězí maso dosahované výrobci se zvyšovaly. Bilance zahraničního obchodu s hovězím masem byla negativní tj. - 14,8 tis. t, přitom dovoz se zdvojnásobil (o 8,2 tis. t), vývoz klesl na 13,3 % ( o 9,3 tis. t).  zvýšením dovozu vepřového masa (meziročně o 47 tis. t). Celkem bylo dovezeno 16,2 tis. t, a sice především z Polska, Rakouska, Slovenska a Německa, a vyvezeno 1,4 tis. t hlavně do Rakouska a na Slovensko.

 

Produkce masa (bez drůbežího) v r. 2005

Maso celkem

420 996 t

- vepřové

339 635 t

- hovězí

80 469 t

- telecí

562 t

- skopové včetně kozího

218 t

- koňské

82 t

 

Spotřeba vepřového masa v ČR byla v r. 2003 41,1 kg (podobně jako v EU), postupně klesá, ale stále tvoří 51 % celkové spotřeby masa (bez drůbežího). Spotřeba hovězího kolísá kolem 11 kg, spotřeba drůbežího masa stále roste, v r. 2005 stoupla už jen o 1 % a dosáhla 25 kg (průměrná spotřeba v EU je 23 kg).

 

Mléko a mléčné výrobky

V r. 2005 nakoupily mlékárny 2 476,3 mil. l mléka, což znamená snížení o 0.8 proti r. 2004. Dosahované ceny za mléko nejvyšší jakosti meziročně vzrostly (průměrná cena 8,22 Kč/l), obchodní ceny mléka a výrobků se většinou snížily. Dovoz syrového mléka v cisternách především z Polska a Slovenska dosáhl 63,2 mil. kg, vývoz 142,8 mil. kg především do Německa a Itálie.

 

Produkce a obchodování s mlékárenskými výrobky v ČR v r. 2005

 

Výroba v r. 2005

Rozdíl proti r. 2004

Konzumní mléko

569 323 tis. l

+ 14,1 %

Smetany

53 761 tis. t

+ 8 %

Jogurty

100 999  t

+ 9,9 %

Ostatní kysané výrobky (bez podmáslí)

27 551 tis. l

+ 9,2 %

Máslo (vč.pomazánkového a  másla s rostl. tukem)

54 104 t

- 8,8 %

Tvarohy

29 306 t

- 14,3

Sýry přírodní

91 720 t

-  2,8 %

Sýry tavené

19 990 t

+ 0,4 %

Dovoz  mlékárenských výrobků

6 741 mil. Kč

+ 29,6 %

Vývoz mlékárenských výrobků

9 204 mil. Kč

+ 20,5 %

 

Z konzumního mléka dominuje polotučné mléko (kolem 80 %), mírně se zvyšuje podíl plnotučného i odtučněného mléka. Zvyšuje se podíl trvanlivého mléka v kartonech (podíl dosáhl 74 %) na úkor čerstvého pasterovaného mléka v různých obalech.

Podíl ochucených jogurtů se zvýšil na 73,7 %z veškerých jogurtů, podíl nízkotučných jogurtů se snížil na 11 % z veškerých.

Podíl ochucených ostatních kysaných výrobků se mírně snížil na 38,2 %.

Dovoz jogurtů a ostatních kysaných výrobků se zvýšil na 35 403 t (+ 32,8 %), vývoz se zvýšil na 28 067 t (+ 78,9 %).

Pokles výroby másla je ovlivněn i snížením obsahu tuku v nakupovaném mléce. V důsledku snížené výroby se snížil i vývoz másla o 7 092 t (- 52,7 %) tj. téměř na polovinu. Dovoz se zvýšil o 46,3 % na 6 502 t.

U tvarohu vykazoval největší pokles jemný a tučný tvaroh (- 40,6 %) a průmyslový tvaroh (- 60,4 %), naopak u tvrdého tvarohu došlo ke zvýšení (+ 9,1 %).

V celkové výrobě přírodních sýrů vedou eidam, gouda, madeland, avšak jejich výroba se snížila celkem o 8,3 %.

Dovoz sýrů a tvarohu (CN 0406, hlavně z Polska a Německa) se zvýšil o 40,9 % na 43 641 t (25,2 % tvoří tvarohy, 53,5 % tvrdé sýry, ca 20 % tavené sýry). Vývoz sýrů se zvýšil o 5,9 % na 19 586 t, což není ani polovina objemu dovozu.

 

Ovoce a zelenina

Spotřeba zeleniny včetně výrobků se zvýšila v r. 2003 na 80,0 kg/osobu, v r. 2004 došlo k mírnému poklesu vlivem nižší produkce i dovozu na 79,8 kg.

Spotřeba ovoce se od r. 2001 zvyšovala a dosáhla v r. 2003 76,2 kg/osobu, v r. 2004 76,5 kg.

 

Moderní obchod, 14, 2006, č. 3, s. 20-22, 46-47

 

Další informace: Situační a výhledové zprávy

Zdroj info ÚZPI


Hodnocení => průměr 102
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář