- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Výroba a spotřeba potravin v ČR v r. 2005
V r. 2005 činil průměrný výdaj za potraviny v ČR 1545 Kč/osobu, měsíc (během prvních 3 čtvrtletí). Je to mírné zvýšení proti r. 2004 (1526 Kč). Po výdajích za bydlení tvoří potraviny druhou nejvýznamnější položku rodinného rozpočtu.
Situace v produkci masa během prvních 11 měsíců r. 2005
Produkce masa se snížila v porovnání s r. 2004 o 11,1 % (vepřového o 9,8 %, hovězího o 16,2 %). Klesaly početní stavy prasat (i přes 9krát zvýšený dovoz jatečných prasat, o 843 t), nižší domácí produkce byla vyrovnávána zvýšením dovozu vepřového masa (meziročně o 47 tis. t) a omezením vývozu (zvýšen meziročně jen o 6,9 tis. t). Pasivní obchodní bilance činila – 83 tis. t. Dovoz vepřového masa byl realizován hlavně z Německa (45,3 %), Rakouska a Polska, vývoz na Slovensko (78,7 %).
Produkce hovězího a telecího klesla meziročně o 16,2 %, stavy skotu se snižovaly (meziročně o 2,2 %, od r. 2000 o 22,2 %). Snižování souvisí se zvyšováním užitkovosti dojených krav a likvidací nerentabilních chovů (k 1. 4. 2005 1 397 tis kusů skotu), poklesem dovozu jatečného skotu proti r. 2004 o 32,3 %, zvýšení vývozu. Ceny za hovězí maso dosahované výrobci se zvyšovaly. Bilance zahraničního obchodu s hovězím masem byla negativní tj. - 14,8 tis. t, přitom dovoz se zdvojnásobil (o 8,2 tis. t), vývoz klesl na 13,3 % ( o 9,3 tis. t). zvýšením dovozu vepřového masa (meziročně o 47 tis. t). Celkem bylo dovezeno 16,2 tis. t, a sice především z Polska, Rakouska, Slovenska a Německa, a vyvezeno 1,4 tis. t hlavně do Rakouska a na Slovensko.
Produkce masa (bez drůbežího) v r. 2005
Maso celkem |
420 996 t |
- vepřové |
339 635 t |
- hovězí |
80 469 t |
- telecí |
562 t |
- skopové včetně kozího |
218 t |
- koňské |
82 t |
Spotřeba vepřového masa v ČR byla v r. 2003 41,1 kg (podobně jako v EU), postupně klesá, ale stále tvoří 51 % celkové spotřeby masa (bez drůbežího). Spotřeba hovězího kolísá kolem 11 kg, spotřeba drůbežího masa stále roste, v r. 2005 stoupla už jen o 1 % a dosáhla 25 kg (průměrná spotřeba v EU je 23 kg).
Mléko a mléčné výrobky
V r. 2005 nakoupily mlékárny 2 476,3 mil. l mléka, což znamená snížení o 0.8 proti r. 2004. Dosahované ceny za mléko nejvyšší jakosti meziročně vzrostly (průměrná cena 8,22 Kč/l), obchodní ceny mléka a výrobků se většinou snížily. Dovoz syrového mléka v cisternách především z Polska a Slovenska dosáhl 63,2 mil. kg, vývoz 142,8 mil. kg především do Německa a Itálie.
Produkce a obchodování s mlékárenskými výrobky v ČR v r. 2005
|
Výroba v r. 2005 |
Rozdíl proti r. 2004 |
Konzumní mléko |
569 323 tis. l |
+ 14,1 % |
Smetany |
53 761 tis. t |
+ 8 % |
Jogurty |
100 999 t |
+ 9,9 % |
Ostatní kysané výrobky (bez podmáslí) |
27 551 tis. l |
+ 9,2 % |
Máslo (vč.pomazánkového a másla s rostl. tukem) |
54 104 t |
- 8,8 % |
Tvarohy |
29 306 t |
- 14,3 |
Sýry přírodní |
91 720 t |
- 2,8 % |
Sýry tavené |
19 990 t |
+ 0,4 % |
Dovoz mlékárenských výrobků |
6 741 mil. Kč |
+ 29,6 % |
Vývoz mlékárenských výrobků |
9 204 mil. Kč |
+ 20,5 % |
Z konzumního mléka dominuje polotučné mléko (kolem 80 %), mírně se zvyšuje podíl plnotučného i odtučněného mléka. Zvyšuje se podíl trvanlivého mléka v kartonech (podíl dosáhl 74 %) na úkor čerstvého pasterovaného mléka v různých obalech.
Podíl ochucených jogurtů se zvýšil na 73,7 %z veškerých jogurtů, podíl nízkotučných jogurtů se snížil na 11 % z veškerých.
Podíl ochucených ostatních kysaných výrobků se mírně snížil na 38,2 %.
Dovoz jogurtů a ostatních kysaných výrobků se zvýšil na 35 403 t (+ 32,8 %), vývoz se zvýšil na 28 067 t (+ 78,9 %).
Pokles výroby másla je ovlivněn i snížením obsahu tuku v nakupovaném mléce. V důsledku snížené výroby se snížil i vývoz másla o 7 092 t (- 52,7 %) tj. téměř na polovinu. Dovoz se zvýšil o 46,3 % na 6 502 t.
U tvarohu vykazoval největší pokles jemný a tučný tvaroh (- 40,6 %) a průmyslový tvaroh (- 60,4 %), naopak u tvrdého tvarohu došlo ke zvýšení (+ 9,1 %).
V celkové výrobě přírodních sýrů vedou eidam, gouda, madeland, avšak jejich výroba se snížila celkem o 8,3 %.
Dovoz sýrů a tvarohu (CN 0406, hlavně z Polska a Německa) se zvýšil o 40,9 % na 43 641 t (25,2 % tvoří tvarohy, 53,5 % tvrdé sýry, ca 20 % tavené sýry). Vývoz sýrů se zvýšil o 5,9 % na 19 586 t, což není ani polovina objemu dovozu.
Ovoce a zelenina
Spotřeba zeleniny včetně výrobků se zvýšila v r. 2003 na 80,0 kg/osobu, v r. 2004 došlo k mírnému poklesu vlivem nižší produkce i dovozu na 79,8 kg.
Spotřeba ovoce se od r. 2001 zvyšovala a dosáhla v r. 2003 76,2 kg/osobu, v r. 2004 76,5 kg.
Moderní obchod, 14, 2006, č. 3, s. 20-22, 46-47
Další informace: Situační a výhledové zprávy
Zdroj info ÚZPI