Renata Šarjaková, 7. duben 2006
MZe navrhne povinné značení země původu u drůbeže
Ministerstvo zemědělství navrhne na příštím jednání Rady ministrů v Bruselu povinně identifikovat zemi původu u všech drůbežích produktů. Tento krok by vyloučil rizika, že by spotřebitel v EU, a tedy i v ČR, mohl nakoupit drůbeží výrobky pocházející z rizikových asijských oblastí
.

Veterinární odborníci se shodují na tom, že způsob chovu drůbeže v Evropě a v Asii je zcela jiný, přičemž právě "kontaktní" asijský způsob je z hlediska šíření obávané ptačí chřipky rizikovější.

 

Praxe v evropských státech je jiná, např. v Polsku existuje podle ředitele sdružení drůbežářských podniků Františka Matesa řada firem působících v režimu přechodného období, což v praxi znamená, že nesplňují všechny potřebné technologické nebo hygienické standardy Bruselu. Takoví výrobci sice mají zákaz exportovat své výrobky do zemí EU, nicméně samotný fakt, že na území Polska působí, by měl spotřebitele vést k vyšší obezřetnosti.

 

Čeští potravináři doporučují spotřebitelům nakupovat drůbeží produkty vyrobené přímo v ČR, které jsou zcela bezpečné. Někteří čeští výrobci v současné době dokonce umisťují u svých výrobků v obchodech informační letáky upozorňující spotřebitele na to, odkud produkt pochází – tedy  výhradně z českých kuřat. To by měl být pro spotřebitele signál nejvyšší bezpečnosti, neboť tuzemská drůbeží surovina dodávaná do tržní sítě je pod permanentní veterinární kontrolou a navíc pochází z uzavřených chovů.

 

Zdroj: MZe www.mze.cz                  Zdroj info UZPI

 


Hodnocení => průměr 124
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář