Renata Šarjaková, 3. duben 2006
Evropské zkušenosti se zákazem antibiotik
Zákaz antibiotických krmných doplňků v EU se neprojevil ve snížení rezistence lidí vůči antibiotikům.
Evropská unie zakázala užívání avoparcinu – rozšířeného antibiotického krmného aditiva pro hospodářská zvířata - v roce 1997 i přes to, že zákaz nebyl podpořen vědeckým výborem pro výživu zvířat (SCAN), složeným z odborníků z různých zemí EU. V roce 1999 byl v EU zakázán bacitracin, spiramycin, tylosin a virginiamycin.
Od prvního ledna 2006 jsou zakázány zbývající antibiotická krmná aditiva pro hospodářská zvířata produkující potraviny.
Odborníci z USA uvažují také o zákazu užívat antibiotická krmná aditiva a současně zvažují zkušenosti získané v tomto směru v EU. Ukazuje se, že je potřeba provést hodnocení  účinku  zákazu a zjistit, jaký  měl vliv na problém rezistence lidí vůči antibiotikům.
Na základě několikaletého sledování a hodnocení se zjišťuje, že  téměř neexistují zprávy, které by podpořily tvrzení, že užití antibiotických krmných aditiv u zvířat má souvislost s  problémem rezistence lidí  vůči antibiotikům. Tento závěr je dále podporován skutečností, že z 20 nejzávažnějších bakteriálních infekcí spojených s antibiotickou rezistencí u lidí jich 12 nelze spojovat s aplikací antibiotik u zvířat, protože se jedná o bakterie, které nelze získat  potravním řetězcem.  U zbývajících osmi infekcí, u nichž se předpokládá, že existuje přenos  rezistentních bakterií ze zvířat na lidi (ve většině případů se jedná o  neprokázanou domněnku) se potvrdil přenos  rezistentních bakterií u 1 %  (ale většinou u méně než 0,5 %) všech případů.
EU zakázala aplikaci různých antibiotických krmných aditiv v množství určeném pro podporu růstu. Důsledkem zákazu byly enterické zdravotní problémy u zvířat a aplikace terapeutických dávek antibiotik. Bylo prokázáno, že původní aplikace antibiotik pro podporu růstu měla i preventivní účinek proti nemocím a podporovala zdraví zvířat.  
I přesto, že  zákazem aplikace antibiotických krmných aditiv  v EU se docílilo snížení rezistence u indikačních bakterií v syrových potravinách živočišného původu, nedošlo  k  měřitelnému zlepšení v problému s rezistencí lidí  vůči antibiotikům. Podle odborníků  je důvodem  skutečnst, že  monitorování  antibiotické rezistence u bakterií v syrovém mase nezasahuje ty bakterie, které se mohou skutečně dostat ke spotřebiteli. Správné vaření potravin živočišného původu  ničí všechny bakterie, kterými mohou být kontaminovány a mrtvé bakterie nemohou vyvolat rezistenci vůči antibiotikům u lidí.
Z průzkumu se zjišťuje, že zatímco se výskyt nemocí z potravin v USA stále snižuje, v EU se  zvyšuje (minimálně těch, které jsou vyvolané bakteriemi  jako jsou salmonely a kampylobakter). Je stále zřejmější, že se zákazy antibiotických krmných aditiv neprojeví v bezpečnějších potravinách. 
WATT Poultry USA, 7, 2006, č. 2, s. 34-39
Zdroj info ÚZPI

Hodnocení => průměr 111
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář