Renata Šarjaková, 20. březen 2006
Nebezpečí salmonel
Při výskytu problémů se salmonelami je nutné nejprve provést kontrolu skladiště krmiva.

Nebezpečí, že dojde k zavlečení salmonel do zemědělského podniku společně s krmivem, je relativně malé. To dokládají výsledky četných výzkumů Institutu pro výživu hospodářských zvířat Vysoké školy veterinární v Hannoveru. V krmivech v syrovém stavu nebyla zpravidla prokázána přítomnost žádných salmonelózních zárodků, v krmných směsích se salmonely vyskytovaly pouze velmi zřídka.
Infekce salmonelami zpravidla vzniká následkem kontaminace během transportu, skladování nebo zpracování krmiv, uvádějí jako nejčastější příčiny zavlečení infekce do podniku vědci. Zodpovědní za vznik nákazy jsou škůdci, hmyz, lidé a prach.
V zemědělském podniku dochází ke kontaminaci v první řadě při skladování krmiva. Proto je nezbytné se v problematických zemědělských podnicích přednostně podrobně zaměřit na skladování a zpracování krmiv.

Top Agrar, 2006, č. 1, s. S 16                        Zdroj info ÚZPI


Hodnocení => průměr 030
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář