apic-ak.cz, 10. únor 2006
Nepotravinářské využití zemědělské produkce

Mnohdy se pojem nepotravinářské využití produkce zaměňuje s výrazy: nepotravinářské využití půdy či dokonce nezemědělské využití půdy. Tyto výrazy lze považovat za nepřesné či dokonce zavádějící.

Výraz: „Nepotravinářské využití zemědělské produkce“ vyjadřuje jasně, že zemědělec zůstává  zemědělcem a zůstává spjat s půdou.  Svoji produkci, uplatňuje mimo potravinový trh, který se opakovaně potýká s přebytky. Tímto způsobem může uplatnit produkci zejména z RV, ale i vedlejší produkty ŽV mají svoji  šanci. V celé této záležitosti je nutné, aby byl také řádně zachován koloběh látek v přírodě, protože jinak by mohla být způsobena nerovnováha, která je vždy nežádoucí.

 Dogmata, mýty a skutečnost.
• Nepotravinářské využití zemědělské produkce  je pouze pro LFA.
• Nepotravinářské využití zemědělské produkce je pouze pro produkční oblasti. 
Nepotravinářské využití  se často zužuje pouze na spalování biomasy ze šťovíku.  

Co nepotravinářské využití zemědělské produkce je?

Především je to otvírající se  šance  jak udržet zemědělskou výrobu a zároveň nevytvářet napětí na potravinovém trhu a zastavit tím tedy trvale snižující se rozměr českého zemědělství. Je to zemědělcům dobře známé pěstování řepkového semene na MEŘO kde donedávna fungovala bohatá struktura podpor. Dále se jedná o využití obilného či jiného lihu do palivového benzínu. Je to ale i již  zmiňovaná biomasa na přímé spalování (v roce  2005 podporováno dotačním titulem 1.U. V neposlední řadě se jedná o produkci organických látek rostlinného a živočišného původu pro biozplynování kombinované s kompostováním.

Uplatnění v řadě oborů
Nepotravinářské využití zemědělské produkce má však mnohem širší uplatnění než jenom v energetice, je to například v oblasti  stavebního, chemického ale i farmaceutického průmyslu. Zde všude máme šanci se stát dodavateli suroviny, ale to nestačí. Měli bychom této šance využít jako příležitosti podílet se na procesu zvyšování přidané hodnoty naší suroviny. Mít tedy obchodní podíl ve firmách, kde se naše surovina bude zpracovávat a zhodnocovat. Myslím si také, že opěrným bodem a zázemím se nám mohou stát již existující odbytová družstva , která jen rozšíří svoji činnost o obchod s komoditami pro nepotravinářské využití a stanou se  obranou  proti cenovému vydírání.

Co musíme udělat
Shromažďovat o dané problematice dostatek pravdivých a včasných informací, výsledky výzkumu ověřit v provozních podmínkách a v regionech se zapojit do realizace konkrétních projektů již v přípravné fázi, například v MAS  (místních akčních skupinách).  Důsledně  dbát v regionech, aby jednotlivé krajské koncepce zemědělství navazovaly na koncepce energetické a jiné.

V odborných komisích AK ČR sladit názorovou hladinu a potřebným směrem připomínkovat legislativu a připravovaný systém podpor.  Z těchto důvodů byla, také  vytvořena koordinační skupina v rámci komise životního prostředí při AK ČR, která by měla  shora uvedený proces nastartovat !

Ing.Václav Kroutil
ředitel RAK PU kraje
a vedoucí koordinační 


Hodnocení => průměr 096
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář