Po informacích je hlad
apic-ak.cz, 26. únor 2006
Po informacích je hlad

Změny ve společné zemědělské politice Evropské unie, s tím spojená modifikace národních dotací a vývojové trendy, které budou ovlivňovat ekonomiku zemědělského podnikání – to všechno je příčinou velkého zájmu odborné veřejnosti o školicí programy, semináře a konference. Z velké části je pořádá Ústav zemědělských a potravinářských informací.


ČR zřejmě překročí mléčné kvóty, v sankcích se zohlední i nevyčerpané limity
apic-ak.cz, 26. únor 2006
ČR zřejmě překročí mléčné kvóty, v sankcích se zohlední i nevyčerpané limity

Česká republika v kvótovém roce 2005/2006 průběžně plně čerpá přidělené vnitrostátní referenční množství mléka. Pokud bude dosavadní tempo vývoje u dodávek pokračovat i ve zbývajících dvou měsících kvótového roku, lze předpokládat překročení kvóty zhruba o 10 000¬-20 000 tun mléka.


Fyteosterolový extrakt z borovicového oleje
Renata Šarjaková, 22. únor 2006
Fyteosterolový extrakt z borovicového oleje
Společnost DDO Processing předložila britskému Úřadu pro bezpečnost potravin FSA žádost o schválení používání fytosterolového extraktu z borovicového oleje v různých druzích potravin.

Vliv druhů konzumovaného masa a riziko vzniku rakoviny tlustého střeva
Renata Šarjaková, 22. únor 2006
Vliv druhů konzumovaného masa a riziko vzniku rakoviny tlustého střeva
Konzumace různých druhů masa může mít různé účinky na riziko rakoviny tlustého střeva. Za protektivní účinek drůbežího masa je zřejmě odpovědná přítomnost Se a Ca, zatímco zpracované maso může zvyšovat hladinu potenciálně karcinogenních N-nitroso-sloučenin. Mezi konzumací červeného masa a rizikem rakoviny tlustého střeva nebyla zjištěna žádná souvislost.

Vliv prvku Selenu a vitaminu E na plodnost
Renata Šarjaková, 22. únor 2006
Vliv prvku Selenu a vitaminu E na plodnost
Nejnovější kanadské výzkumy prokázaly, že jednorázová dávka selenu a vitaminu E aplikovaná jalovicím a kravám před porodem má příznivý vliv na jejich zdravotní stav a plodnost.

Zaprahnutí krav
Renata Šarjaková, 22. únor 2006
Zaprahnutí krav
Nejvhodnějším krmivem pro snížení mléčné produkce a úspěšného přechodu do období stání na sucho je sláma.

Ozařování potravin
Renata Šarjaková, 22. únor 2006
Ozařování potravin
Přehledová práce zaměřující se na jednotlivé problematiky související s ozařováním potravin v praxi: legislativa, sortiment schválených výrobků pro ozařování, metody prokazování a bezpečnost ozářených potravin, výhody a nevýhody této metody, značení potravin ošetřených ionizujícím zářením a stahování nevyhovujících výrobků z trhu, přijatelnost ozařovaných potravin pro spotřebitele aj.

Potraviny budoucnosti - technologie na míru
Renata Šarjaková, 22. únor 2006
Potraviny budoucnosti - technologie na míru
Byla uveřejněna výsledná zpráva z výzkumného programu řešeného ve Finsku v rámci technologické platformy (TP) pro potraviny. Jsou poskytnuty informace o TP podporovaných Evropskou komisí.

Jak je to s možnostmi přenosu ptačí chřipky na člověka
Renata Šarjaková, 22. únor 2006
Jak je to s možnostmi přenosu ptačí chřipky na člověka
Dosud nebyl jednoznačně prokázán případ přenosu ptačí chřipky z člověka na člověka. Pokud by došlo k řetězovému přenosu, jednalo by se zřejmě o nový zmutovaný virus.

Budoucnost agropotravinářského strojírenství
Renata Šarjaková, 22. únor 2006
Budoucnost agropotravinářského strojírenství
Ve dnech 26.–28. dubna 2006 se koná ve Varšavě (Polsko) 2. technické symposium CIGR, sekce VI.