Fyteosterolový extrakt z borovicového oleje
Renata Šarjaková, 22. únor 2006
Fyteosterolový extrakt z borovicového oleje
Společnost DDO Processing předložila britskému Úřadu pro bezpečnost potravin FSA žádost o schválení používání fytosterolového extraktu z borovicového oleje v různých druzích potravin.

Vliv druhů konzumovaného masa a riziko vzniku rakoviny tlustého střeva
Renata Šarjaková, 22. únor 2006
Vliv druhů konzumovaného masa a riziko vzniku rakoviny tlustého střeva
Konzumace různých druhů masa může mít různé účinky na riziko rakoviny tlustého střeva. Za protektivní účinek drůbežího masa je zřejmě odpovědná přítomnost Se a Ca, zatímco zpracované maso může zvyšovat hladinu potenciálně karcinogenních N-nitroso-sloučenin. Mezi konzumací červeného masa a rizikem rakoviny tlustého střeva nebyla zjištěna žádná souvislost.

Vliv prvku Selenu a vitaminu E na plodnost
Renata Šarjaková, 22. únor 2006
Vliv prvku Selenu a vitaminu E na plodnost
Nejnovější kanadské výzkumy prokázaly, že jednorázová dávka selenu a vitaminu E aplikovaná jalovicím a kravám před porodem má příznivý vliv na jejich zdravotní stav a plodnost.

Zaprahnutí krav
Renata Šarjaková, 22. únor 2006
Zaprahnutí krav
Nejvhodnějším krmivem pro snížení mléčné produkce a úspěšného přechodu do období stání na sucho je sláma.

Ozařování potravin
Renata Šarjaková, 22. únor 2006
Ozařování potravin
Přehledová práce zaměřující se na jednotlivé problematiky související s ozařováním potravin v praxi: legislativa, sortiment schválených výrobků pro ozařování, metody prokazování a bezpečnost ozářených potravin, výhody a nevýhody této metody, značení potravin ošetřených ionizujícím zářením a stahování nevyhovujících výrobků z trhu, přijatelnost ozařovaných potravin pro spotřebitele aj.

Potraviny budoucnosti - technologie na míru
Renata Šarjaková, 22. únor 2006
Potraviny budoucnosti - technologie na míru
Byla uveřejněna výsledná zpráva z výzkumného programu řešeného ve Finsku v rámci technologické platformy (TP) pro potraviny. Jsou poskytnuty informace o TP podporovaných Evropskou komisí.

Jak je to s možnostmi přenosu ptačí chřipky na člověka
Renata Šarjaková, 22. únor 2006
Jak je to s možnostmi přenosu ptačí chřipky na člověka
Dosud nebyl jednoznačně prokázán případ přenosu ptačí chřipky z člověka na člověka. Pokud by došlo k řetězovému přenosu, jednalo by se zřejmě o nový zmutovaný virus.

Budoucnost agropotravinářského strojírenství
Renata Šarjaková, 22. únor 2006
Budoucnost agropotravinářského strojírenství
Ve dnech 26.–28. dubna 2006 se koná ve Varšavě (Polsko) 2. technické symposium CIGR, sekce VI.

Mikrořasy alternativním zdrojem n-3 mastných kyselin
Renata Šarjaková, 22. únor 2006
Mikrořasy alternativním zdrojem n-3 mastných kyselin
Společnost Clover Corporation se zabývá výzkumem mikrořas jako vhodného alternativního zdroje zdravých n-3 mastných kyselin namísto současného rybího oleje.

Aditiva do siláže
Renata Šarjaková, 22. únor 2006
Aditiva do siláže
Výkonnost sklízecích řezaček je bržděna častým doplňováním aditiv do nádrže. Je představen nový inokulant a aplikační zařízení systémem ULV. Parametry a cena.